FrieslandCampina: meet duurzaamheid kwalitatief en niet kwantitatief

28-03-2013 "Duurzaamheid kun je het beste kwalitatief en niet kwantitatief meten." Dit stellen Jaap Petraeus en Suzan Horst die bij FrieslandCampina op corporate niveau verantwoordelijk zijn voor respectievelijk duurzaamheid en voedselveiligheid.

Klanten van FrieslandCampina komen nu al met wensenlijstjes via welke zij hun eigen doelstellingen op het gebied van duurzaamheid willen realiseren. Petraeus pleit echter om niet zo zeer naar absolute getallen te kijken, maar te focussen op het continu verbeteren van duurzaamheidsaspecten.

Broeikasgas melk

“Met kwantitatieve lijstjes kunnen wij niet zo veel. Neem het aantal kg broeikasgas per geproduceerde liter melk. Een absoluut getal zegt niet zo veel. Dan kan bijvoorbeeld een melkveehouder in Azië of Afrika wel inpakken, maar daarmee voldoe je tegelijkertijd niet aan een ander aspect van diezelfde duurzaamheid, people.”

Nieuwe duurzaamheidsstandaard

Vijf grote zuivelbedrijven (Arla, Danone, Fonterra, FrieslandCampina en Nestlé) hebben daarom samen met de IDF, EDA, SAI Platform en het Global Dairy Platform het initiatief genomen om te kijken of zij niet een sectoreigen standaard voor duurzaamheid kunnen ontwikkelen.

ISO 26000

Gekozen is voor een internationaal framework waarin als een soort toolbox de onderdelen van duurzaamheid zijn opgenomen. Petraeus: “Ben je überhaupt verduurzaming aan het meten? Heb je verbeterprogramma’s? Ben je met groepen veehouders aan het verduurzamen? En heb je daarvoor een programma? Het zal dus veel meer richting ISO 26000 gaan, dus kwalitatief en beleidsmatig, dan kwantitatief.”

Breed draagvlak

Voor een dergelijke internationale standaard is volgens Petraeus in de zuivel een breed, internationaal draagvlak. “Ook retailers als Ahold, Asda en Walmart denken mee. Voor hen is het ook de vraag hoe zij hun interne duurzaamheidsdoelstellingen moeten halen. Als de zuivel dit voor hen aantoonbaar regelt, zullen zij dat graag overnemen.”

(bron: VMT nr. 6)

Eerder door u bekeken

Normen MVO / MVI

Inhoudelijke vragen over MVO en ISO 26000?

Neem voor inhoudelijke vragen over MVO en ISO 26000 contact op met NEN Milieu & Maatschappij

(015) 2 690 303

milieu&maatschappij@nen.nl


Wilt u productinformatie of een bestelling plaatsen? Neem dan contact op met NEN Klantenservice

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl

Meer MVO & Duurzaamheid