Arbo Unie komt met bewegingsprogramma

12-08-2019 Hoe beweeg je meer in een kantoorbaan? En hoe help je medewerkers hun zituren terug te dringen? Arbo Unie heeft een speciaal programma gemaakt om zitten goed af te wisselen met activiteit.

Veel zitten kan leiden tot verschillende gezondheidsrisico’s. Die beperken zich niet tot nek- en schouderklachten: ook aandoeningen als obesitas, hart- en vaatziekten, diabetes en depressies liggen op de loer.

Om werkenden te helpen zich bewust te worden van hun zitgedrag en dit positief te beïnvloeden, heeft Arbo Unie het programma In beweging opgezet. In dit programma werken deelnemers actief aan bewegingsmogelijkheden tijdens hun werk. “Die zijn er genoeg”, zegt Wendel Post van Arbo Unie. “Je kan bijvoorbeeld makkelijk een halfuurtje overleggen aan een hoge overlegtafel. Je lunch mee naar buiten nemen of korter lunchen en daarna een wandelingetje maken. De trap nemen in plaats van de lift. Geen thermoskan met thee op je bureau zetten maar af en toe naar de pantry lopen. Je telefoongesprekken staand voeren. Allemaal manieren om het zitten te onderbreken zonder dat dit je productiviteit kost.”

Blijvend resultaat
Het programma bestaat uit drie sessies waar steeds een maand tussen zit. Het begint met bewustwording: van de risico’s van veel zitten én het eigen zitgedrag. Deelnemers krijgen een fitheidsarmband die hun hier helder inzicht in geeft. Deze geeft ook een signaaltje als het tijd is om weer even uit je stoel te komen. Op basis van de literatuur die er is, adviseert het programma om een kwartier te bewegen na elke drie kwartier zitten. In de tweede workshop gaat men in op de maatregelen die je kunt nemen om zitten, staan en bewegen af te wisselen. In de laatste workshop zijn er adviezen om dat veranderde gedrag te bestendigen.

Verantwoordelijkheid voor werkgevers
Werkgevers hebben ook een verantwoordelijkheid. Zit-stabureaus en loopbureaus aanschaffen is een mooie stap, alleen is het niet genoeg, aldus Post. “Zorg vooral dat ze goed gebruikt worden en help medewerkers daarnaast echt om hun gedrag aan te passen. In beweging is daar een mooi instrument voor.”

Praktijkrichtlijn
Er is een richtlijn voor kantoormeubelen, de NPR 1813. Deze Nederlandse Praktijkrichtlijn NPR 1813 ‘Ergonomie – Richtlijn voor kantoormeubelen en hun toepassing bij de inrichting van administratie ruimten en kantoren’ geeft aanwijzingen om op een verantwoorde wijze administratieve ruimten en kantoren in te richten. Naast een toelichting op Europese normen, geeft de NPR een gewenste maatvoering voor de Nederlandse situatie.

Bron: ArboUnie

Norm

NPR 1813:2016 nl

Ergonomie - Richtlijn voor de toepassing van kantoormeubelen en werkplekaccessoires - Toelichting bi...

NPR 1813 geeft aanwijzingen om een inrichting te realiseren van administratieve ruimten  en kantoren. Hierbij maakt de richtlijn gebruik van relevante onderdelen uit geldende Europese normen. In deze praktijkrichtlijn betekent ‘inrichten’: werkruimte...

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken