Arbowet stelt de EHBO-doos verplicht

06-05-2019 Ieder bedrijf moet een EHBO-doos hebben. En bij meerdere units moet iedere werkunit zijn voorzien van een EHBOdoos. Aan welke eisen moet zo’n EHBO-doos voldoen? Een ongeluk op kantoor zit in kleine dingen: het uitruimen van een vaatwasser waarbij een mes verkeerd wordt beetgepakt met een snee tot gevolg, of een gekneusde enkel bij een misstap.

Pleisters en verbandmateriaal moeten dan toch echt aanwezig zijn. De EHBO-doos moet dan ook altijd binnen handbereik zijn zodat hij binnen een halve minuut beschikbaar is.

Doos verversen en aanvullen
De doos moet duidelijk zichtbaar op ooghoogte in een wandklem aan de muur zijn bevestigd en zeker eens per half jaar worden gecontroleerd door bijvoorbeeld de bedrijfshulpverlener of preventiemedewerker. Verbandmiddelen en ontsmettingsmiddel hebben namelijk een uiterste houdbaarheidsdatum. Ook kunnen er bijvoorbeeld verbandmiddelen uit gepakt zijn, zonder ze daarna opnieuw aan te vullen. Daarom moet de inhoud na elk gebruik worden aangevuld. Maak een persoon verantwoordelijk voor beide taken. De inhoud van de EHBO-doos moet toegesneden zijn op de situatie op de werkplek. Een EHBO-doos voor een kantoor verschilt aanzienlijk van die voor een werkplaats. Daarnaast is er een uitgebreidere doos nodig als er wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen.


Bron: Rendement


NEN 8112

NEN 8112 is bedoeld voor het maken van ontruimingsplannen, in de NEN 8112 is de norm NEN 4400 voor ‘Bedrijfshulpverlening’ opgenomen. NEN 8112 biedt een structuur die bedrijven helpt voorbereid te zijn op calamiteiten. De norm is ook bedoeld voor optreden van de Bedrijfshulpverlening (BHV).

Meer informatie
Wilt u meer informatie over dit onderwerp, kunt u uw vraag stellen via iv@nen.nl.

Norm

NEN 8112:2017 nl

Bedrijfsnoodorganisatie en bedrijfshulpverlening

NEN 8112:2017 behandelt de bedrijfsnoodorganisatie (BNO) van bedrijven/organisaties. De BNO is een van de drie pijlers van (brand)veiligheid. De andere twee zijn bouwkundige en installatietechnische voorzieningen. Deze drie worden vanaf heden integra...

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken