Basics van beschermende kleding

13-09-2018 Beschermende kleding biedt bescherming tegen zo veel mogelijk gevaren op de werkplek. Die gevaren hebben bedrijven en organisaties in hun risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) vastgelegd.

Heeft de werkgever eenmaal een keuze gemaakt voor beschermende kleding op basis van de RI&E, dan zijn werknemers ook verplicht die te dragen. De kosten voor aanschaf, onderhoud en vervanging zijn voor de werkgever.

Gevaren
Gevaren op de werkplek zijn bijvoorbeeld vonken of vezels (bij asbestsanering). Of meer algemeen warmte (werk in een tropische kas) of juist koude (werk in een koelcel of buiten werken in de kou), infrarood- en ultravioletstraling (bouwvakkers, groenwerkers) of vervuiling (verfdeeltjes bij verfspuiten, (fijn)stof bij zagen van hout of beton). Medewerkers in een laboratorium hebben behoefte aan bescherming tegen vloeibare chemicaliën, zoals zuren, logen en oplosmiddelen. En mensen in de bosbouw dragen graag een zaagbroek om te voorkomen dat de kettingzaag ook hun been meeneemt. Daarnaast kan opvallen een belangrijk element zijn van beschermende kleding, zoals bij ambulance- of brandweerpersoneel en bij haven- of wegwerkers.

Welke soorten beschermende kleding zijn er?

  • thermische kleding
  • regenkleding
  • vlamdovende of -vertragende kleding
  • UV-werende kleding
  • vloeistofdichte kleding
  • wegwerpkleding
  • signaalkleding
  • zaagbroek

Eisen
Beschermende kleding moet allereerst comfortabel zijn. Daarnaast is ventilatie een belangrijk aspect.

Onderhoud
Heel belangrijk: de kleding moet bij het aantrekken schoon zijn. Dit om langdurig huidcontact met vervuiling of verontreiniging te voorkomen. Dat geldt in het bijzonder wanneer de kleren moeten beschermen tegen chemicaliën. Zulke kleding wordt na afloop vaak afgevoerd als chemisch afval. Bij andere kleding, bijvoorbeeld brandweerkleding, is afspoelen na gebruik voldoende.

Asbest
Met asbest vervuilde kleding is na een wasbeurt vaak weer veilig te dragen. Let op: door met asbest vervuilde kleding zomaar te wassen wordt het afvalwater meteen asbesthoudend afval!

Bron: Arbo Online

Meer informatie

Persoonlijke beschermingsmiddelen moeten aan bepaalde eisen voldoen en daar zijn normen voor. De in de EU toegepaste PBM moeten voldoen aan de Europese richtlijn ‘Persoonlijke beschermingsmiddelen’. Zo wordt de regelgeving ten aanzien van veiligheid en gezondheid binnen de grenzen van de EU gelijkgetrokken.

NEN coördineert de inspraak van belanghebbenden bij het Europese normalisatieproces. Daarvoor is de normcommissie ‘Persoonlijke beschermingsmiddelen’ opgericht. Wilt u meer informatie over de commissie of deelnemen hieraan, neemt u dan contact op met Stephanie Jansen. E-mail: iv@nen.nl.


NEN Connect - al uw normen online!

Met een gratis NEN Connect account heeft u 24/7 toegang tot al uw normen in het online product NEN Connect.

Pakketten voor PBM

NEN Connect PBM - Gebruik en onderhoud (SUCAM) (9 normen/publicaties)

SUCAM staat voor Selection, Use, Care And Maintenance. De SUCAM groep bevat deze negen nationale, Europese en internationale normen voor keuze, gebruik en onderhoud van uw persoonlijke beschermingsmiddelen.

Meer informatie

€ 262,00 p.j.

(1-2 gebruikers)

Bestellen

NEN Connect PBM - Hitte en vuur (23 normen/publicaties)

Alle normen voor Persoonlijke beschermingsmiddelen die u beschermen tegen hitte en vuur. Denk eens aan de smeltovens voor staal en ijzer of de brandweer. Op tal van plaatsen is deze bescherming nodig.

Meer informatie

€ 643,00 p.j.

(1-2 gebruikers)

Bestellen

NEN Connect PBM - Chemicaliën (15 normen/publicaties)

Alle normen voor Persoonlijke beschermingsmiddelen die u beschermen tegen chemicaliën en micro-organismen. Het pakket bevat o.a. normen voor handschoenen, kleiding, ademhaling en schoeisel.

Meer informatie

€ 291,00 p.j.

(1-2 gebruikers)

Bestellen

NEN Connect PBM Basis (17 normen/publicaties)

Alle normen voor Persoonlijke beschermingsmiddelen die u van top tot teen beschermen. Dit pakket is de basis voor o.a. helmen, oog- en gehoorbescherming, ademhaling, kleding en schoenen.

Meer informatie

€ 347,00 p.j.

(1-2 gebruikers)

Bestellen

Eerder door u bekeken