De 'herfstblues' en winterdip te lijf!

13-11-2015 Kortere dagen, dalende temperaturen: de herfst en winter laten weer van zich horen. Voor sommige werknemers betekent dit dat ze in het donker naar hun werk gaan en in het donker weer huiswaarts keren. Wat zijn de fysieke en mentale gevolgen van dit 'mollenbestaan'? En wat kun je er aan doen?

De belangrijkste remedie tegen de winterdip is eenvoudig: de buitenlucht in. Vooral licht in het blauwe spectrum helpt melatonine af te breken. Er zijn lampen te koop die dat licht uitstralen en je ermee opwekken. Maar het meest effectief is zonlicht, met name het ochtendlicht. Probeer dus al ’s morgens buiten te komen.

En maak er een gewoonte van om in de pauze een ommetje te maken. Werkgevers kunnen dat bijvoorbeeld bevorderen door erop aan te dringen dat medewerkers een lunchwandeling maken.

Voorkom een winterdip

• Doe je best om dingen buiten te doen die energie geven, ook al heb je daar in de winter misschien minder zin in. Blijf in beweging.

• Begin de dag met koffie. Koffie heeft invloed op de biologische klok. Het effect van een beetje daglicht wordt versterkt door de werking van koffie.

• Eet gezond: niet te veel, te zoet en/of te zwaar.

• Leg minstens een uur voor het slapengaan de laptop en smartphone opzij.

• Boek een zonvakantie, maar alleen als de agenda en portemonnee dat toelaten!

Bron: www.arbounie.nl

Eerder door u bekeken