De levensduur van een veiligheidshelm

21-03-2019 De gebruiksduur van een veiligheidshelm is afhankelijk van twee dingen: het materiaal van de helm en de omstandigheden waaronder die wordt gebruikt. De invloed van externe factoren op het materiaal speelt daarbij een belangrijke rol.

Materiaal

Bij normaal gebruik zal de beschermfunctie van het materiaal, afhankelijk van het soort materiaal, na ongeveer drie tot vijf jaar zo zijn afgenomen dat de veiligheid niet meer goed is. ‘Normaal gebruik’ houdt in: bij daglicht (zonlicht) en bij in Nederland heersende buitentemperaturen (-5 tot 30 graden Celsius).

Vervangen
Veiligheidshelmen van polyethyleen (PE) moeten uiterlijk drie jaar na de fabricagedatum vervangen worden, zo is het advies. Helmen van polycarbonaat (PC), ABS-polymeriaat (ABS) en polyamide (PA) moet u uiterlijk vijf jaar na de fabricagedatum vervangen. Tenzij de gebruiksaanwijzing van de fabrikant een andere gebruiksduur aangeeft. Bij veiligheidshelmen met een zogenaamde UV- of levensduurindicator is door de verkleuring van de indicator, die reageert op UV-straling, de daadwerkelijke veroudering van de helm vast te stellen.

Beschadigingen beperken levensduur
De mechanische beschadigingen bepalen de levensduur van veiligheidshelmen van thermohardende of duroplastische materialen. Beschadigingen aan de oppervlakte kunnen de levensduur in ernstige mate beperken. Dit geldt met name voor Textiel Fenol-helmen en voor helmen die zijn gemaakt van met glasvezel versterkt polyester.

U kunt de levensduur van een veiligheidshelm verlengen door hem na gebruik te bewaren op een droge, koele en liefst donkere plek. Let er op dat ook de binnenkant van de veiligheidshelm aan slijtage onderhevig is.

Controleren
Om zeker te zijn van de beschermende functie van de helm, controleert u die het liefst regelmatig op beschadigingen als diepe krassen, scheurtjes en breuken.


Bron: Arbo Online

High performance helmen

Veiligheidshelmen conform EN 397 zijn primair bedoeld om bescherming te bieden tegen vallende voorwerpen die op de top van de helm terecht komen.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over het werk rondom de beschermingsmiddelen en/of meewerken aan de normen hiervoor, neemt u dan contact op met NEN Industrie & veiligheid. U kunt hier het commissiewerk bekijken.

Norm

NEN-EN 397:2012+A1:2012 en

Industriële veiligheidshelmen

NEN-EN 397 beschrijft de prestatie-eisen, methoden van test- en markering voor industriële veiligheidshelmen. Deze voorschriften zijn van toepassing op helmen voor algemeen gebruik in de industrie.

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken