Dooie vingers nieuwe beroepsziekte?

09-03-2016 Er is wellicht een nieuwe beroepsziekte die niet alleen topvolleyballers treft maar ook automonteurs: dooie vingers. Beroepen waarbij mensen veel bovenhandse bewegingen maken, behoren tot de risicogroep, zo blijkt uit een recent proefschrift. De aandoening is overigens goede behandelbaar.

AMC arts-onderzoeker Daan van de Pol schreef het proefschrift Spike the PCHA. Overuse injury of the Posterior Circumflex Humeral Artery in elite volleyball. Het proefschrift gaat primair over topsporters als volleyballers of andere sporters die veel bovenhandse bewegingen maken, zoals honkbalpitchers of tennissers. Door het soort bewegingen dat zij maken met hun armen lopen zij risico op ‘dooie vingers’: vingers die koud aanvoelen en/of bleek zijn. Of zelfs blauw uitslaan. Maar de aandoening beperkt zich niet tot topsporters. Ook automonteurs lopen risico.

Dooie vingers worden veroorzaakt door zuurstoftekort, op zijn beurt veroorzaakt door kleine bloedpropjes in de slagaderen van die vingers. Deze zogeheten trombo-embolieën ontstaan in een slagader in de dominante schouder, de Arteria Circumflexa Humeri Posterior.

De aandoening is als mogelijke nieuwe beroepsziekte gemeld bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten.

Bron: www.arbo-online.nl

Normen voor werkhoudingen

Meer weten over werkhoudingen? Kijk dan eens naar ISO/TR 12295 en ISO 11226, waarin nuttige informatie is opgenomen!

Eerder door u bekeken