Eerste openbare concept ISO 45003 bijna gereed

24-02-2020 Er wordt hard gewerkt aan ISO 45003 ‘Occupational health and safety management – Psychological health and safety in the workplace – Guidelines.’ Het eerste openbare concept komt in de zomer van 2020 beschikbaar. ISO 45003 is een aanvulling op ISO 45001.

Van OHSAS naar ISO

ISO 45003 geeft richting in het managen van psychosociale risico’s in de werkomgeving als onderdeel van een gezond & veilig werken managementsysteem. Het is de bedoeling dat deze nieuwe norm in combinatie met ISO 45001 wordt gebruikt.

Psychosociale risico’s
Psychosociale risico’s zijn grote uitdagingen voor gezondheid, veiligheid en welzijn op het werk. Deze risico’s hebben een relatie met economische kosten en de samenleving.
De risico’s ontstaan door de manier waarop werk is georganiseerd, sociale factoren in de werkomgeving, arbeidsmiddelen en gevaarlijke situaties.

Opbouw ISO 45003
De norm is vergelijkbaar opgebouwd als ISO 45001, maar richt zich specifiek op de psychologische gezondheid en veiligheid van de werkomgeving. Dit is terug te vinden in:

  • specifiek onderscheid tussen interne en externe issues in de context van de organisatie;
  • een extra paragraaf over vertrouwelijkheid;
  • benoemen van psychosociale risico controlemaatregelen gerelateerd aan de organisatie, sociale factoren, de omgeving en arbeidsmiddelen;
  • een extra paragraaf over ‘Rehabilitation and return to work’.

De Nederlandse normcommissie levert een actieve bijdrage aan het schrijven van ISO 45003. Zodra de norm als normontwerp wordt gepubliceerd, wordt dit document binnen de normcommissie besproken en het Nederlandse standpunt bepaald.

Meer weten?

Wilt u ook weten wat er in ISO 45003 staat zodat u er als één van de eerste organisaties mee aan de slag kunt gaan? Wilt u meer weten over deze norm of ook actief een bijdrage leveren aan de inhoud van de norm? Word dan lid van de Nederlandse normcommissie en neem voor meer informatie contact op met Stephanie Jansen, consultant Industrie & Veiligheid, 015 2 690 180 of iv@nen.nl.

Eerder door u bekeken