Extra controle ladders en trappen

17-06-2015 De Inspectie SZW gaat op kleinere bouwlocaties in het hele land controleren of ladders, trappen en rolsteigers veilig en goed worden gebruikt. Ondanks eerdere controles blijft het valgevaar in de bouw nog steeds onacceptabel hoog, aldus de voormalige Arbeidsinspectie.

Jaarlijks komen er gemiddeld vijf mensen op het leven en houden tientallen bouwvakkers blijvend letsel over door een val van (meestal) een ladder of steiger. Bij een soortgelijke actie werden vorig jaar 487 bouwlocaties in verscheidene binnensteden bezocht. Op 397 locaties constateerden de inspecteurs in totaal 642 overtredingen.

Extra eisen

In Nederland zijn de minimale eisen voor ladders en trappen vastgelegd in het Besluit Draagbaar Klimmaterieel van de Warenwet. Ladders en trappen die in Nederland worden verhandeld moeten voldoen aan dit besluit. Dit geldt zowel voor ladders en trappen voor de consumenten- als professionele markt.

Daarnaast wordt door de professionele markt vaak gebruik gemaakt van de norm NEN 2484 "Draagbaar klimmaterieel-ladders en trappen. Termen, definities, onderhoud, eisen, beproevingsmethoden en gebruik." Deze norm biedt aanvullende eisen voor trappen en ladders. Op Europees niveau is er NEN-EN 131 ontwikkeld, met eisen voor testmethoden en afmetingen. Meerdere delen van deze reeks zijn momenteel in revisie.

Bron: Arbozone

Eerder door u bekeken