“Geen hogere productiviteit met flexibele werkplekken”

06-09-2017 Flexibele werkplekken die de gebruiker zelf kan aanpassen zorgen niet voor een hogere productiviteit. Wat wel werkt, is werknemers laten meedenken en meebeslissen over de inrichting van hun werkplek. Dat blijkt uit promotieonderzoek door Christina Wessels aan Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De onderzoekster volgde twee groepen werknemers van een groot kantoor tijdens een herinrichting. De ene groep gebruikte de nieuwe flexibele werkplekken, de andere groep behield de oude werkplekken. De herinrichting had weinig effect, aldus het onderzoek. De belangrijkste oorzaak is dat werknemers de nieuwe werkplekken niet gebruikten zoals ze bedoeld waren. Werknemers proberen zo snel mogelijk weer een vaste werkplek te vinden en gedragen zich dus precies hetzelfde als in de oude situatie.

Uit eerder onderzoek bleek al dat kantoortuinen weliswaar goed zijn voor de creativiteit en de communicatie, maar slecht voor de concentratie. Werken in gedeelde open ruimtes kan zelfs leiden tot werkdruk en stress. Ook het telkens veranderen van werkplek wordt als storend ervaren, net als geluidsoverlast en gebrek aan privacy.

Bron: www.rendement.nl

Richtlijn
De Nederlandse Praktijkrichtlijn NPR 1813 “Ergonomie – Richtlijn voor kantoormeubelen en hun toepassing bij de inrichting van administratie ruimten en kantoren” geeft aanwijzingen om op een verantwoorde wijze administratieve ruimten en kantoren in te richten. Naast een toelichting op Europese normen, geeft de NPR een gewenste maatvoering voor de Nederlandse situatie.

Lees ook

Drukbezocht NEN symposium ‘NPR 1813’ op vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer

07-02-2017 In de vernieuwde NPR 1813:2016 is veel aangepast en om deze wijzigingen toe te lichten heeft NEN in samenwerking met de vakbeurs Facilitair en Gebouwbeheer op 25 januari een korte lezingensymposium georganiseerd over de nieuwe NPR 1813.

Lees meer

De nieuwe NPR 1813 gepubliceerd!

15-12-2016 De afgelopen tijd is er hard gewerkt aan de herziening van NPR 1813, de Nederlandse Praktijkrichtlijn voor kantoormeubilair en ergonomische accessoires. De praktijkrichtlijn NPR 1813 is gepubliceerd.

Lees meer

Eerder door u bekeken