Geen werkstress na vakantie

21-09-2016 Veel werknemers belanden na hun vakantie weer in hun oude stressniveau op de werkvloer. Devies: bouw de werkdruk langzaam op

Korte en langere onderbrekingen van het werk zijn bedoeld om te herstellen van de werkzaamheden. Pauze- en rusttijden en vakantiedagen zijn niet voor niets in de Arbeidstijdenwet en Vakantiewet geregeld.

Toch heeft 3 procent van de werknemers last van 'leisure sickness'. Werknemers worden dan in het begin van de vakantie of in het weekend ziek. Door de druk op de werkvloer negeert het lichaam signalen die duiden op hoge arbeidsbelasting. Valt de werkdruk weg, dan is er ineens aandacht voor symptomen van stress zoals vermoeidheid en pijn. Dat kan resulteren in ziekte.

Geleidelijke overgang
Het is verstandig om de overgang tussen werk en vakantie niet te groot te maken. Het advies is dan ook om niet van veel activiteit in totale inactiviteit te vervallen. Dat geldt ook andersom. Bouw de werkzaamheden en de werkdruk na de vakantie geleidelijk op. Een gezonde werkhouding met voldoende afwisseling van inspanning en ontspanning is belangrijk om niet meteen in het oude patroon te vallen.

Bron: www.rendement.nlGerelateerde onderwerpen

Humor op werkvloer verlaagt stress

14-12-2015 Hoge werkdruk zorgt voor minder plezier in het werk, zo vindt 35 procent van de respondenten van een...

E-gids EU OSHA omgaan stress en psychosociale risico's

30-01-2015 Psychosociale risico's op het werk kunnen met succes worden aangepakt. De informatie in deze e-gids ...

Eerder door u bekeken