Gehoorbescherming is echt nodig

06-05-2015 Eén op de vier jongeren kampt met blijvende gehoorschade, zo blijkt uit recent onderzoek. Jongeren zijn zich onvoldoende bewust van de risico's van te hard geluid als ze uitgaan. Als muziek in uitgaansgelegenheden te hard staat, moet er daarom strenger worden opgetreden. Dat zegt Tweede Kamerlid Wolbert van de PvdA. Gehoorschade door lawaai is ook een onderwerp waar NEN zich actief mee bezig houdt. Zo zijn er bijvoorbeeld normen voor gehoorbescherming.

Gemeenten moeten veel vaker dan nu boetes uitdelen of vergunningen intrekken. Uit een onderzoek dat een aantal jaren geleden werd gedaan blijkt dat jongeren denken dat in discotheken en uitgaansgelegenheden het geluidsniveau goed geregeld is. Het tegendeel is waar, aldus Wolbert. "Er is wel een convenant gesloten met grote muziekfestivals en poppodia, maar in de kleine gelegenheden is het allerminst geregeld".

Bewustwording

Moet er dan andere wetgeving komen, zoals in België, waar het aantal decibel wettelijk is vastgelegd? Wolbert: "Zo ver hoeft het nog niet te gaan. Er zijn al regels waarmee gemeenten prima uit de voeten kunnen. Maar het handhaven ervan gebeurt niet genoeg." Ook moet er meer bewustwording komen voor het probleem onder de jongeren.

Bron: NOS

Normen voor oordopjes

Zo is er onder meer een Europese norm voor gehoorbescherming in de vorm van oordopjes: NEN-EN-352-2, Hearing protectors - General requirements-Part 2: Ear-plugs.

Wilt u meer informatie over het werk rondom de beschermingsmiddelen en/of meewerken aan de normen hiervoor, neemt u dan contact op met NEN Industrie & veiligheid. U kunt hier het commissiewerk bekijken.

Eerder door u bekeken