Goedkope handschoen is duurkoop

11-04-2016 Statistisch gezien heeft 40 procent van de verwondingen op het werk met handen te maken. Goede bescherming is dus noodzaak.

Maar welke criteria hanteren bedrijven of werknemers als het gaat om het kiezen van de goede handschoen? Ze baseren zich vaak niet op de harde feiten, zo blijkt volgens Arbo Online.

De richtlijn blijkt bij veel bedrijven gevoel, draagcomfort en zo min mogelijk belemmering voor het werk dat zij ermee moeten verrichten, te zijn. En uiteraard de prijs. Die mag niet te hoog zijn, terwijl juist ook hier weer blijkt 'goedkoop is duurkoop'.

De juiste handschoen in vier stappen:

  1. Vergeet alle handschoenen die in gebruik zijn. Breng vervolgens alle werkzaamheden en werkplekken in kaart die betrekking hebben op gevaren die niet door bronbestrijding of andere maatregelen voorkomen kunnen worden. Bepaal de typologie van het gevaar; is er sprake van gevaar op het gebied van snijden, verbranding, chemie (bacteriologisch), mechanica of vibratie?
  2. Maak een lijst met handschoentypen die voldoen aan uw eisen en kies welke u wilt laten testen. Laat alleen werknemers testen waarvan u weet dat ze serieus genoeg zijn om dit goed te doen.
  3. Interpretatie van de eerste testen geeft bevestiging dat de ingezette handschoentypen goed zijn of dat er nog een andere getest moeten worden. Belangrijk is dat de alternatieve handschoen blijft voldoen aan de oorspronkelijke wensen- en eisenlijst voor die werkzaamheden. Betrek ook andere werknemers bij de besluitvorming rond de handschoen.
  4. Introductie van de handschoen. Zorg dat de keuze en de redenen duidelijk worden gecommuniceerd naar de gebruikers op de werkvloer. Trainingen over handschoenengebruik zijn hierbij van belang.

Bron: www.arbo-online.nl


PBM op NEN site

Handschoenen vallen onder de zogenaamde persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm). Meer daarover, en over andere vormen van persoonlijke bescherming, vindt u op de speciale pagina voor pbm.

Meer informatie
Wilt u mee praten over de normen voor de handbescherming? Neemt u dan contact op met Stephanie Jansen, NEN Industrie & Veiligheid via iv@nen.nl.

Eerder door u bekeken