Hallo!? Gebruik gehoorbescherming!

09-12-2013 Jaarlijks gaan 3000 mensen naar de bedrijfsarts vanwege gehoorschade die ze hebben opgelopen tijdens hun werk. Dat is onnodig, want er zijn goede normen op het gebied van gehoorbescherming. Ook biedt NEN een praktijkgids voor persoonlijke beschermingsmiddelen.

Volgens het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten zijn het vooral bouwvakkers die met gehoorklachten bij een bedrijfsarts komen. Maar dat betekent niet dat het probleem in die sector ook echt groter is. Volgens de onderzoekers wordt er bijvoorbeeld in de industrie te weinig onderzoek gedaan. De omvang van het probleem is dus niet overal bekend. Naast lawaai kunnen namelijk ook chemicaliƫn gehoorschade veroorzaken. Bescherming is dus noodzakelijk!

Gehoorbescherming

Lawaai is de verzamelnaam voor geluid dat als hinderlijk wordt ervaren en voor schadelijk geluid. Tien procent van de werknemers werkt regelmatig bij schadelijk geluid. Gehoorbeschermers zijn dus nodig. Allemaal hebben ze als doel het geluid dat ons oor wil binnendringen, tegen te houden. Onder gehoorbeschermingsmiddelen vallen oorpluggen en -doppen, helmen die de oren omsluiten, oorschelpen voor gebruik in combinatie met veiligheidshelmen, oorkappen met aansluiting voor LF-ringleiding en gehoorbeschermingsmiddelen die met communicatieapparatuur zijn uitgerust.

Gids PBM

Ook voor de keuze, gebruik en onderhoud van Persoonlijke beschermingsmiddelen in het algemeen heeft NEN een gids, de Praktijkgids persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze praktijkgids bevat de belangrijkste informatie over persoonlijke beschermingsmiddelen. De gids geeft antwoord op de vraag waar een persoonlijk beschermingsmiddel aan moet voldoen en welke bescherming het product moet bieden. Ook beschrijft deze gids voor welk gevaar welke persoonlijke beschermingsmiddelen moeten worden toegepast.

Eerder door u bekeken