Helft werknemers oefende nog nooit ontruiming

15-02-2016 Bijna de helft (45 procent) van de Nederlandse werknemers heeft nog nooit een ontruiming geoefend. Daarnaast weet ongeveer een derde niet waar de EHBO-koffer ligt, waar de brandblusser hangt of wie er bhv’er is. Dat blijkt uit onderzoek van Manutan onder 1000 respondenten in verschillende leeftijdscategorieën, werkzaam bij kleine, middelgrote en grote bedrijven in Nederland.

De onderzoekscijfers zijn volgens Manutan alarmerend, gezien het feit dat ieder bedrijf volgens de Arbowet verplicht is een ontruimingsplan te hebben en minstens één keer per jaar te oefenen. Niet meer dan de helft voldoet hier dus aan.


Koffer, blusser en bhv'er

Ook schort er het nodige aan de kennis over de EHBO-koffer en brandblusser. In beide gevallen weet ongeveer een derde niet waar ze die kunnen vinden. Het lijkt erop dat werknemers in de praktijk sterk leunen op het idee dat er bhv'ers aanwezig zijn. Die zouden dit allemaal moeten weten, aldus de respondenten.

Een EHBO-koffer is verplicht voor iedere werkplek en moet binnen een halve minuut bereikbaar zijn. Het aantal en de soort brandblussers moet bepaald worden aan de hand van uitgebreide risico-inventarisatie (RI&E), maar volgens NEN 4001 mag de loopafstand tussen de brandblussers niet groter zijn dan 20 meter. Bovendien moet de locatie duidelijk aangegeven worden.

Bron: www.hrpraktijk.nl

Eerder door u bekeken