'Hersenen krimpen sneller bij gehoorschade'

30-01-2014 Met het ouder worden de hersenen kleiner, maar ze krimpen sneller bij ouderen met gehoorverlies. Dat blijkt uit een onderzoek van de Johns Hopkins University en het Amerikaanse National Institute on Aging.

Het onderzoek benadrukt het belang van behandeling van gehoorverlies. "Je moet gehoorverlies aanpakken voordat hersenveranderingen optreden."

Behalve tot verlies van hersenmassa leidt gehoorverlies ook tot verhoogd risico op dementie, vallen, ziekenhuisopnames en een verminderde lichamelijke en geestelijke gezondheid. De resultaten van dit nieuwe onderzoek zullen verschijnen in het tijdschrift Neurologe.

Verlies hersenweefsel

Jaarlijks verliezen mensen met een beperkt gehoor ongeveer een kubieke centimeter meer hersenweefsel dan mensen die goed horen. Bij slechthorenden was ook duidelijk sprake van meer krimp in bepaalde hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het verwerken van geluid en spraak.

Bron: Gezondheidsnet

Gerelateerd artikel

Hallo!? Gebruik gehoorbescherming!

Jaarlijks gaan 3000 mensen naar de bedrijfsarts vanwege gehoorschade die ze hebben opgelopen tijdens hun werk. Dat is onnodig, want er zijn goede normen op het gebied van gehoorbescherming. Ook biedt NEN een praktijkgids voor persoonlijke beschermingsmiddelen.

Gids PBM

Ook voor de keuze, gebruik en onderhoud van Persoonlijke beschermingsmiddelen in het algemeen heeft NEN een gids, de Praktijkgids persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze praktijkgids bevat de belangrijkste informatie over persoonlijke beschermingsmiddelen. De gids geeft antwoord op de vraag waar een persoonlijk beschermingsmiddel aan moet voldoen en welke bescherming het product moet bieden. Ook beschrijft deze gids voor welk gevaar welke persoonlijke beschermingsmiddelen moeten worden toegepast.

NEN coördineert de inspraak van belanghebbenden bij het Europese normalisatieproces. Daarvoor is de normcommissie ‘Persoonlijke beschermingsmiddelen’ opgericht.

Meer informatie over PBM's kunt u vinden op www.nen.nl/pbm of stuur uw vraag per email naar arbeid@nen.nl

Eerder door u bekeken