Hoe en wat van de veiligheidshelm

21-02-2018 Hoe kies je een goede veiligheidshelm? Welke punten moet je regelmatig checken? Op welke werklocaties ben je verplicht een veiligheidshelm te dragen? Welke normen gelden er voor helmen? We zetten het even op een rij.

Materiaal

Het dragen van een veiligheidshelm is verplicht op plekken waar de kans bestaat getroffen te worden door wegvliegende of vallende voorwerpen. Dat geldt dus voor de bouw, in productiebedrijven en op werkplekken waar hijskranen aan het werk zijn. Ook is een helm verplicht daar waar een verhoogde kans bestaat op stoten of bekneld raken van het hoofd. Verder moet je altijd ene helm dragen als dat op een bord staat aangegeven. Een werklocatie met helmplicht is te herkennen aan een rond blauw bord met een witte afbeelding van een helm.

Soorten en maten
Er zijn veel verschillende helmen voor verschillende toepassingen. De standaard bouwhelm beschermt tegen dagelijkse risico’s als stoten of (kleine) vallende voorwerpen. Een helm met korte klep is voor mensen die tijdens het werk veel naar boven kijken. Een interventiehelm of motorhelm is bedoeld voor mensen die werkzaam zijn bij ongevallen, zoals brandweer en medische hulpdiensten.

Keuze veiligheidshelm moet in RI&E en plan van aanpak
De keuze voor een veiligheidshelm moet staan in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en het plan van aanpak voor de uitvoering. Een goede veiligheidshelm is geschikt voor de werkplek, past perfect op het hoofd van de drager en zit daardoor comfortabel. Een helm die onder alle omstandigheden goed zit, draagt veel bij aan een veilige werksituatie.

Bron: Arbo Online

High performance helmen

Veiligheidshelmen conform EN 397 zijn primair bedoeld om bescherming te bieden tegen vallende voorwerpen die op de top van de helm terecht komen.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over het werk rondom de beschermingsmiddelen en/of meewerken aan de normen hiervoor, neemt u dan contact op met NEN Industrie & veiligheid. U kunt hier het commissiewerk bekijken.

Norm

NEN-EN 397:2012+A1:2012 en

Industriële veiligheidshelmen

NEN-EN 397 beschrijft de prestatie-eisen, methoden van test- en markering voor industriële veiligheidshelmen. Deze voorschriften zijn van toepassing op helmen voor algemeen gebruik in de industrie.

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken