"Horeca fitter met oordop"

09-03-2016 Goede gehoorbescherming zorgt voor minder vermoeide medewerkers van drukke kroegen of discotheken. Dat staat in een recente proef van een bedrijf voor gehoortechniek in samenwerking met een plaatselijk café in Eindhoven. Ook het risico op blijvende gehoorschade daalt volgens de proef.

Personeelsleden van de drukbezochte kroeg in Eindhoven die eerder geen gehoorbescherming droegen, kregen de mogelijkheid die eens uit te proberen. Bestaande vooroordelen over het niet kunnen verstaan van bezoekers, verdwenen al snel. Sterker nog, veel medewerkers gaven aan dat dit met de oordopjes in juist veel beter ging. Een ander bijkomend voordeel bij het belastende werk in de horeca: de vermoeidheid sloeg minder snel toe. Doordat de gebruikte gehoorbescherming de muziek, en daarmee de bastonen, goed wist te dempen, bleef het horecapersoneel zich langer fit voelen dan voorheen, zonder dopjes.

Bescherming
Werknemers en werkgevers in de horeca zijn zich er vaak niet van bewust hoe snel gehoorbeschadiging optreedt. Het geluid in een kroeg of discotheek loopt al gauw op tot een waarde van 90 dB of hoger. Aan een dergelijk hoog geluidsniveau kunnen mensen al na 30 minuten blijvende gehoorschade overhouden. Deze gehoorschade kan zich manifesteren in gehoorverlies of een blijvende piep in het oor.

Bron: www.arbo-online.nl

Wilt u weten aan welke eisen de gehoorbescherming zoals dopjes binnen uw bedrijf moet voldoen? Kijk dan eens naar EN 352-2, gericht op oorproppen.

Eerder door u bekeken