Inspectie SZW: toename aantal ernstige arbeidsongevallen

28-06-2017 Volgens de Inspectie SZW groeit het aantal ernstige arbeidsongevallen sinds 2015. Tot 2015 was er sprake van een lichte daling. Een oorzaak daarvan kan liggen in de aantrekkende economie. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie.

In 2016 lag het (gemelde) aantal slachtoffers van ernstige arbeidsongevallen met 2.450 slachtoffers 14 procent hoger dan het jaar ervoor. Ook het aantal (gemelde) arbeidsongevallen met een fatale afloop groeide van 51 naar 70. Het rapport van Inspectie SZW beschrijft hoe de aantrekkende economie het aantal arbeidsongevallen kan beïnvloeden. Zo kan een tekort aan werknemers bij een organisatie die veel werk binnenhaalt, leiden tot werkstress, langere werktijden en het aannemen van minder gekwalificeerde werknemers. Het risico op arbeidsongevallen neemt hierdoor toe.

Flexibilisering
Een andere oorzaak staat ook in het rapport. De flexibilisering van de arbeidsmarkt is mogelijk van invloed op het aantal arbeidsongevallen. De kans dat een flexwerker een arbeidsongeval krijgt, is twee keer zo groot dan bij een werknemer die in vaste dienst is bij de organisatie.

Inzetten op preventie
Inspectie SZW geeft aan dat er meer moet worden ingezet op preventieve maatregelen. Zo doen organisaties er goed aan de veiligheidscultuur te versterken.

Bron: Rendement

Eerder door u bekeken