“Longziekten door werk beter voorkomen”

06-09-2017 Partijen moeten beter samenwerken om longziekten tegen te gaan die door werk of werkomstandigheden kunnen ontstaan. De Long Alliantie Nederland (LAN), een samenwerkingsverband van onder meer patiëntenverenigingen, longartsen en zorgverzekeraars, pleit onder meer voor betere arbeidsinspecties, meer betrokkenheid van huisartsen en een voorlichtingscampagne in alle betrokken sectoren.

De arbeidsinspectie schiet tekort bij 'stoffige' bedrijven, aldus directeur Emiel Rolink. "Een gemiddeld bedrijf wordt één keer in de 25 jaar gecontroleerd. Ter vergelijking: als op een snelweg één keer in de 25 jaar de snelheid wordt gecontroleerd, rijdt iedereen te hard."
Ook voor huisartsen is een belangrijke taak weggelegd. "Die moeten veel vaker vragen wat voor werk de patiënt doet. Hebben we te maken met een topvoetballer of een lasser? Het is belangrijk dat een huisarts weet of de patiënt veel met stof werkt."

Brandweer als voorbeeld
Veel bedrijven zouden een voorbeeld moeten nemen aan de brandweer, zegt Rolink. "Daar kijken ze heel goed hoe ze kunnen voorkomen dat mensen worden blootgesteld aan schadelijke stoffen. Na het blussen laten ze hun zuurstofmasker nog heel lang op, ze trekken hun vieze pak meteen uit en nemen die niet mee naar huis en de brandweerwagen wordt afgespoeld voordat hij terug de kazerne in rijdt. Zo kun je veel schade voorkomen."
Ten slotte ligt een deel van de verantwoordelijkheid ook de bij de werknemer zelf. "Draag een mondkapje als je met stof werkt. Of als je een steen gaat doorzagen, maak hem dan eerst nat. Dat voorkomt veel schade."

Bron: www.nos.nl

Norm voor ademhalingsbescherming
Meer weten over veilig werken met stof? Lees meer over de normen voor Ademhalingsbescherming
Volgens de Europese Richtlijn behoren de ademhalings-beschermingsmiddelen tot de catergorie van de bescherming tegen ernstige risico's voor de veiligheid of de gezondheid van de gebruiker. In de norm NEN-EN 143, worden de deeltjesfilters - Eisen, beproeving, merken beschreven.

Normen voor werkhoudingen

Meer weten over werkhoudingen? Kijk dan eens naar ISO/TR 12295 en ISO 11226, waarin nuttige informatie is opgenomen!

Eerder door u bekeken