Meer beweging met dynamische werkplekken

09-11-2017 Meer dan de helft van de Nederlanders voldoet aan de nieuwe beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Als werkgever kun je dat percentage nog verder opschroeven, aldus Erwin Speklé, senior ergonoom bij Arbo Unie. Door het gebruik van dynamische werkplekken.

Een onderdeel van de nieuwe richtlijnen is onder meer dat veel stilzitten wordt voorkomen. Vooral dat punt kunnen werkgevers volgens Speklé beïnvloeden: “Langdurig zitten leidt mogelijk niet alleen tot gezondheidsklachten en overgewicht, maar verhoogt zelfs de kans op vroegtijdig overlijden. Het is dus belangrijk om zitten meer af te wisselen met staan en bewegen.

Hulpmiddelen
Er komen steeds meer hulpmiddelen op de markt die inspelen op de behoefte om het zitten onder werktijd te reduceren. Zoals zit-stabureaus, fietsbureaus en loopbanden. Daarmee is het mogelijk dynamische werkplekken in te richten. “Door regelmatig pauzes te nemen, naar de printer te lopen, water te gaan halen en tijdens de lunch een wandeling te maken, dring je de tijd dat je zit terug. Met dynamische werkplekken kun je werken combineren met staan, fietsen of lopen combineren. Er zijn inmiddels vrij veel studies naar gedaan of dit geen negatieve impact heeft op de productiviteit. Dat lijkt mee te vallen. Wat je wel ziet is dat als mensen bijvoorbeeld lopend iets bespreken, ze toch stilstaan wanneer er meer concentratie vereist is. Met name bij een fietsbureau lijkt dat niet zo’n probleem; dan houd je gewoon je benen even stil. Op een loopband is dat lastiger.”

Speklé heeft enkele nuttige tips:

  • Stimuleer regelmatig opstaan en stukjes lopen. Bijvoorbeeld door bureaus niet naast de printers en pantry’s te plaatsen.
  • Bevorder lunchwandelen en traplopen.
  • Schaf vanaf nu alleen nog maar zit-stabureaus aan als je meubilair aan vervanging toe is. Het beste is daarbij te kiezen voor (elektrische) bureaus die snel omhoog en naar beneden kunnen.
  • Plaats indien mogelijk in een aparte ruimte ook een fiets- en loopbureau waar medewerkers heen kunnen om bepaalde taken uit te voeren die goed met lopen of fietsen samengaan, zoals documenten lezen of bellen.
  • Faciliteiten alleen zijn onvoldoende. Je zult ook beleid moeten maken om beweging te bevorderen. En geef je medewerkers begeleiding en goede voorlichting.

Bron: Arbo Unie

Eerder door u bekeken