"Niet de stoel maar de sfeer maakt gelukkig"

11-04-2016 Nederlandse medewerkers werken op moderne kantoren. Ze werken op goed instelbaar kantoormeubilair en met meer mobiele technologie dan gemiddeld. Hoe komt het dan dat maar 7 procent van de Nederlandse werknemers zich sterk betrokken voelt bij zijn werk?

Deze opvallende score komt naar voren uit onderzoek naar werkgeluk van kantoormeubelfabrikant Steelcase onder ruim 12.000 werknemers in zeventien verschillende landen. Wereldwijd is 13 procent sterk betrokken bij zijn werk, aldus de onderzoekers.

Verstelbaar meubilair
Eén van de conclusies is dat een verstelbare werkplek goed is voor het lijf, maar nog geen werkgeluk brengt. Dat schuilt toch echt in een plezierige werkplek, zo blijkt. Daarmee doelen de onderzoekers niet op de stand van de meubels, maar op de mate van verbondenheid met de omringende collega’s. Werknemers die zich prettig voelen in hun werkomgeving, voelen zich het meest betrokken bij hun werk. Daar hoort ook een stukje autonomie bij: waar en hoe iemand werkt.

App Arbo Unie
Om fysieke problemen te voorkomen, is een onderzoek naar de werkplek nodig. Sinds kort werken ergonomen bij de Arbo Unie met een speciale app. Op elke locatie kan een ergonoom inloggen en de vragenlijsten direct in de app invullen. Als hij door de vragenlijst heen is, kan hij met één druk op de knop een adviesrapport opleveren.

Bron: www.arbo-online.nl

Normen en de kantoormeubels
De Nederlandse Praktijkrichtlijn NPR 1813 ‘Ergonomie – Richtlijn voor kantoormeubelen en hun toepassing bij de inrichting van administratie ruimten en kantoren’ geeft aanwijzingen om op een verantwoorde wijze administratieve ruimten en kantoren in te richten. Naast een toelichting op Europese normen, geeft de NPR een gewenste maatvoering voor de Nederlandse situatie. Leest u hier meer over de norm.

Meer informatie

Wilt u mee praten over de normen voor de kantoormeubels? Neemt u dan contact op met Ying Ying Lau, NEN Industrie & Veiligheid via iv@nen.nl.

Eerder door u bekeken