Normen voor het strandseizoen

07-08-2013 Het strandseizoen is nog niet voorbij en er zijn al vijftien mensen verdronken tijdens het zwemmen in natuurwater. Dit meldde RTL Nieuws deze week. Het aantal zwemdoden is sterk toegenomen, aangezien dit bijna het aantal zwemdoden is dat gemiddeld in een heel jaar valt. Volgens de Nederlandse Reddingsbrigade komt dit hoge aantal door buitenlanders zonder zwemcultuur, die toch gaan zwemmen.

Met het mooie zomerweer zoeken veel mensen verkoeling op het strand of bij een meertje. Veiligheid voor iedereen is natuurlijk van groot belang. Er zijn internationale (ISO) richtlijnen voor de borden en symbolen die op stranden worden gebruikt. Uiteraard is het handig als de veiligheidssymbolen in elk land hetzelfde zijn zodat buitenlandse toeristen in staat zijn om het ook te begrijpen.

Internationale richtlijnen

ISO heeft de internationale richtlijn ISO 20712 ‘Waterveiligheidstekens en strandveiligheidsvlaggen’ gepubliceerd. Deze richtlijn bestaat uit een aantal delen. Deel 1 specificeert waterveiligheidstekens voor werkplekken en openbare ruimten. Een aantal jaren terug is daar Amendment 3: ‘Waterveiligheidsteken WSW0 14: Waarschuwing - Tsunami gevarenzone’ aan toegevoegd.

Deel 2 beschrijft de specificaties voor strandveiligheidsvlaggen en stelt eisen aan de vorm, kleur en het materiaal van strandvlaggen. De vlaggen worden gebruikt om de conditie van wind en water, maar ook andere gevaarlijke omstandigheden en de zwem- en wateractiviteiten zones aan te duiden.

Deel 3 beschrijft de gebruiksrichtlijnen en stelt eisen aan de locatie, bevestigingspunten, belichting en het onderhoud van de waterveiligheidstekens en strandvlaggen. Dit deel geeft ook richtlijnen voor het ontwerp en de plaatsing van meerdere signalen. Deel 2 en deel 3 zijn ook van kracht in Nederland, want deze zijn overgenomen als NEN-ISO.

Amerikaanse strandnormen

In Amerika gaat het nog een stap verder en zijn er zelfs een aantal normen voor de strandwachten ontwikkeld:

Eerder door u bekeken