Ondertussen in Arboland (2) - Veiligheidskleding kan nóg veiliger

30-01-2015 Op Arbogebied gebeurt van alles en in razend hoog tempo. Geen wonder als u af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Maar geen nood! In Arbomail zetten we iedere editie kort enkele belangrijke ontwikkelingen voor u op een rij. Deel 1 ging over de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. In deel 2 lichten we de veiligheidskleding eruit.

Beschermende kleding van medewerkers die al wat ouder is, moet nodig tegen het licht worden gehouden. Veiligheid voor alles! Wellicht zijn er innovaties op kledinggebied waar zij van kunnen profiteren. Ook NEN doet een duit in het zakje met allerlei normen op het gebied van veiligheidskleding.

De risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) speelt een belangrijke rol bij het bepalen of kleding nog aan de vereisten voldoet. In de RI&E staan de risico’s per werkplek. Die worden afgezet tegen de ingezette kleding. Ook als de RI&E actueel is, kan het zijn dat de gebruikte kleding niet de optimale bescherming biedt. bijvoorbeeld omdat er in de loop van de tijd dingen zijn veranderd, zoals nieuwe technieken of de publicatie van nieuwe normen. Wat zijn nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kleding die de veiligheid en het comfort van werknemers verhogen?

 • Zichtbaarheid
  - Voor een nog betere zichtbaarheid zijn de reflectie-striping en de hogezichtbaarheidskleuren de afgelopen jaren verbeterd. Ook zijn er meer kleurcombinaties mogelijk.
 • Vlamvertragend & anti-statisch
  - Vijf jaar geleden volstond katoenen werkkleding omdat die niet gemakkelijk brandt. Tegenwoordig zijn er vlamvertragende en vlamdovende doeksoorten voor de kleding.
 • Bescherming tegen koude
  - Naast ontwikkelingen in de thermo-kleding zijn er ook ontwikkelingen binnen de diepvrieskleding. De stugge, dikke diepvrieskleding wordt steeds dunner en flexibeler met behoud van dezelfde isolerende werking tegen vrieskoude.
 • Chemicaliënwerend
  - Kleding met een chemicaliënblokkade tegen vloeistofdruppels biedt geen 100 procent chemicaliënbescherming, maar weert afdoende spetters en lichte vervuiling.
 • Chemicaliënbescherming
  - Tegenwoordig zijn er de gekeurde kunststof overalls, vliesdun en voorzien van resistentietabellen die aangeven wanneer de inzet van welk type overall geboden is.

Meer informatie

Er zijn zeer veel verschillende normen op het gebied van beschermende kleding. Op de NEN site hebben we een overzicht van deze normen www.nen.nl/pbm

Bron: Vakblad Arbo

Heeft u vragen over de normen of over het normalisatieproces: Stephanie Jansen, Consultant NEN Industrie & Veiligheid, telefoon (015) 2 690 180 of e-mail industrieveiligheid@nen.nl.

'Ondertussen in Arboland... deel 1'

Eerder door u bekeken