Onderzoek over arbeidsongevallen met machines

11-06-2019 Jaarlijks verliezen ongeveer 280 mensen vingers of andere ledematen door een ongeval met een machine op hun werk. Ze komen in contact met de bewegende onderdelen van machines zoals cirkelzagen, transportbanden, snij- en inpakmachines.

Vaak is dit het gevolg van een onveilige situatie die al langere tijd bestaat. Zo blijkt uit een verdiepend onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) naar 100 ernstige machineongevallen.

In een verdiepend onderzoek heeft het RIVM 100 ernstige ongevallen uit 2015 en 2016 diepgaander geanalyseerd. De feiten en cijfers gaan over deze 100 ernstige ongevallen en zijn een aanvulling op de bestaande informatie over ernstige ongevallen met machines. De analyse laat zien welke situaties veel voorkomen en wat de directe en achterliggende oorzaken van de ongevallen zijn. Zo blijkt bijvoorbeeld dat onveilige situaties en werkwijzen vaak al langdurig aanwezig waren voordat het ongeval gebeurde.

Lerenvoorveiligheid.nl
De belangrijkste conclusies uit het onderzoek staan op de website lerenvoorveiligheid.nl. Het zijn waargebeurde verhalen, feiten en cijfers en lessen voor de praktijk. De volledige resultaten staan in het RIVM-rapport: 'Van gewenning naar herkenning: Een verdiepend onderzoek naar honderd ernstige arbeidsongevallen met machines'.

Bron: Arboportaal

Eerder door u bekeken