Pasvorm belangrijk bij gehoorbescherming

15-01-2018 Werkgevers moeten hun werknemers voorzien van de juiste PBM en training. Bij het samenstellen van een gehoorbeschermingsprogramma moet er rekening worden gehouden met 7 stappen: meten, controle, selectie, validatie, training, onderhoud en evaluatie. We pikken validatie er voor u uit.

De One size fits all-denkwijze werkt niet. Slecht passende bescherming beschermt niet of onvoldoende. Een juiste pasvorm is dus belangrijk. Hier moeten we onder andere stilstaan bij de grootte van het oor, de vereiste bescherming, de werkomstandigheden, het comfortniveau, maar ook aan mogelijke medische afwijkingen. Dit zijn factoren die meespelen in het valideren van de pasvorm.

Testen
Een Field Attenuation Estimation System (FAES) meet het beschermingsniveau van de gehoorbescherming die uw werknemers dragen. FAES is een kwantitatieve methode voor het individueel testen van de pasvorm door het vaststellen van een persoonlijke dempingswaarde (Personal Attenuation Rating of PAR).

Het belang van een PAR
Om er zeker van te zijn dat iedere werknemer de bescherming krijgt die hij nodig heeft, zou een werkgever de PAR van elke werknemer moeten kennen. Gehoorbeschermingswaarden zoals de noise reduction rating (NRR), de single number rating (SNR) en de sound level conversion (SLC80) worden bepaald door middel van metingen, uitgevoerd in een zorgvuldig gecontroleerde laboratorium-omgeving. Hoewel deze ratings een nauwkeurige weergave zijn van de capaciteit van bepaalde gehoorbescherming bij specifieke testomstandigheden, zijn ze niet per definitie representatief voor wat een individuele werknemer zou bereiken wanneer hij die draagt.

Hoe vaak een pasvormtest?
In het ideale geval hebben alle werknemers in een gehoorbeschermingsprogramma aan de basis al een pasvormtest doorlopen. Het verdient daarnaast aanbeveling om medewerkers die extra opleiding en/of een nieuwe maat of type gehoorbescherming nodig hebben, van dichtbij op te volgen. Een jaarlijkse pasvormtest draagt bij aan het correct dragen van gehoorbescherming.

Bron: Arbo-Online

Meer informatie

Wilt u als belanghebbende partij meepraten over de ontwikkeling van normen voor gehoorbescherming? De normcommissie ‘Persoonlijke Beschermingsmiddelen – Gehoorbescherming’ houdt zich bezig met Europese normontwikkelingen op dit gebied. Voor informatie kunt u contact opnemen met Industrie en Veiligheid, telefoon (015) 2 690 180 of IV@nen.nl.

Norm

NEN-EN 352-2:2002 en

Gehoorbeschermers - Algemene eisen - Deel 2: Oorproppen

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken