RSI is nooit weggeweest

19-03-2020 De pijnlijke pols is terug, zo blijkt uit een enquête onder Europese werknemers. Ook maken ze zich zorgen over langdurig zitten en giftige printers.

Uit een nieuw onderzoek van het Europese agentschap OSHA blijkt dat werknemers het risico op RSI door repeterende handelingen hoger inschatten dan vijf jaar geleden (62 om 52 procent). En daar komt bij dat we nu ook gevaar lopen door te lang stilzitten, vooral in de financiële sector.

Nooit weggeweest
RSI is nooit helemaal weggeweest, zegt Erwin Speklé, ergonoom bij Arbo Unie. Er is veel aan preventie gedaan, maar de aard van het werk is ook veranderd waardoor die winst weer deels teniet gedaan wordt.

Zitten is het nieuwe gevaar
Van de bankverzekeraars en overheidsfunctionarissen zegt 92% tijdens zijn werk blootgesteld te worden aan langdurig zitten. Dat zou kunnen leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs vroegtijdig overlijden.

Chemicaliën
Aanraking met gevaarlijke chemicaliën staat ook hoog op de lijst in het onderzoek, en printers en kopieermachines staan erom bekend dat ze gevaarlijke stoffen uitstoten. Maar daarover is goed nieuws te melden: de regel nu is dat een kubieke meter kantoorlucht niet meer dan 0,12 mg ozon, 3,5 mg roet en 0,4 mg stikstofoxiden mag bevatten. Volgens het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid halen we dat tegenwoordig goed.

Bron: Arbo Unie

Eerder door u bekeken