Skihelm is weer hip - fietshelm nog niet

27-02-2015 Skiën is terug van weggeweest, zo berichtte de NOS onlangs. De jeugd wil niet alleen meer snowboarden, maar ook weer op de lange latten, zegt de Nederlandse Skivereniging. Verder is de helm niet meer suf, het taboe lijkt eraf. Normen bieden hulp bij het zoeken naar de juiste skihelm.

Snowboarders keren weer terug naar de ski's, zo is een van de trends volgens de Skivereniging. Een andere trend is de helm. Onder jongeren is het allang geen punt van discussie meer. Het hoort bij de uitrusting. Bron: NOS

Normen bieden hulp
NEN heeft een handige norm voor alpineskihelmen: NEN EN 1077. Deze norm zorgt voor een goede helm met twee beschermingsklassen, A en B. De norm is geschikt voor alpineskiërs, snowboarders en aanverwante groepen, inclusief kinderen en deelnemers aan wedstrijden.

Hoe zit het met de fietshelm?

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft in opdracht van onder meer het Ministerie van Verkeer gekeken naar hoe het aantal verkeersdoden en verkeersslachtoffers omlaag kan. Een van de maatregelen is het verplichten van een fietshelm. Veel animo is daar echter niet voor.
Bron: RTL Nieuws


Voor wie toch een helm op wil, heeft NEN een aantal handige normen.
Zo is er NEN-EN 1078, de norm die eisen en testmethodes bevat voor helmen die gebruikt worden op fietsen, skateboards en rolschaatsen/skates.

Ook voor ouders die hun kroost willen beschermen op de fiets zijn er regels voor kinderzitjes achterop de fiets: Leest u het artikel over de norm NEN-EN 14344:2004, wilt u meepraten dan kan dat altijd.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de skihelm stuurt u een mail naar industrieveiligheid@nen.nl
Wilt u meer informatie over de fietshelm stuurt u een mail naar consumentenzaken@nen.nl.

Eerder door u bekeken