Sporten met persoonlijke beschermingsmiddelen

17-03-2017 Scheenbeschermers voor voetbal, een helm en de juiste bril bij het skiën of een bodyprotector tijdens het paardrijden – Als consument sta je er misschien niet bij stil, maar het zijn allemaal persoonlijke beschermingsmiddelen die aan de bijbehorende wetgeving moeten voldoen.

Ze beschermen je tijdens gevaar en een ongeval en dan wil je wel zeker weten dat het werkt.

CE-markering
Persoonlijke beschermingsmiddelen op de Europese markt moeten voldoen aan de Europese richtlijn en vanaf volgend jaar de Europese verordening. Fabrikanten die producten produceren die aan deze Europese wetgeving voldoen, kunnen CE markering op hun product aanbrengen. Om PBM’s te kunnen verhandelen op de Europese markt is deze markering noodzakelijk. De associatie met persoonlijke beschermingsmiddelen is vaak gericht op het professioneel gebruik van deze producten, bijvoorbeeld in een werksituatie.

Sport en persoonlijke beschermingsmiddelen
Ook beschermingsmiddelen die door consumenten worden gebruikt, bijvoorbeeld tijdens een sportactiviteit, vallen onder de Europese wetgeving en moeten aan de bijbehorende eisen voldoen. De producten voor niet-professioneel gebruik moeten aan dezelfde eisen voldoen als producten voor professioneel gebruik.

PBM’s voor niet-professioneel gebruik, bijvoorbeeld voor bescherming tijdens sportactiviteiten, worden onder andere verkocht in buitensportzaken en sportwinkels, maar zijn natuurlijk ook op internet verkrijgbaar.

Brancheverenigingen nemen geregeld het voortouw om sport veiliger te maken, door bijvoorbeeld het veranderen van spelregels of het aanraden van het dragen van beschermingsmiddelen. Maar hoe weet je dat bescherming voldoet?

Voor veel sport beschermingsmiddelen zijn normen gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn:

  • NEN-EN 13158 – Bodyprotectors voor paardrijden
  • NEN-EN 1384 – Paardrijhelmen
  • NEN-EN 13061 – Scheenbeschermers
  • NEN-EN 16027 – Handschoenen voor voetbalkeepers
  • NEN-EN 1078 – Fietshelmen
  • NEN-EN 1077 – Skihelmen
  • NEN-EN 174 – Skibrillen
  • NEN-EN 13138 – Drijfhulpmiddelen voor gebruik tijdens zwemles
  • NEN-EN-ISO 12402 - Persoonlijke drijfmiddelen - Deel 1: Reddingvesten - Veiligheidseisen

Samenwerken
Waar moet u op letten wanneer u sportbescherming aanschaft? Zijn er minimale veiligheidseisen opgesteld? Voldoet het product wel aan de juiste eisen? Is er behoefte aan meer veiligheid tijdens sport? Heeft u een ervaring die u wilt delen? Bent u fabrikant en wilt u weten aan welke eisen uw product moet voldoen?

Laat het ons weten wanneer u hier interesse in heeft. Bij voldoende reacties organiseert NEN een informatiebijeenkomst met belanghebbenden om gezamenlijk te kijken hoe wij sport veiliger kunnen maken en consumenten een handvat kunnen bieden om het juiste beschermende product te kiezen.

Meer informatie
Wanneer u vragen heeft of uw interesse kenbaar wilt maken, dan kunt u contact opnemen met Stephanie Jansen, consultant Industrie & Veiligheid, telefoon (015) 2 690 180 of e-mail iv@nen.nl.

Eerder door u bekeken