Strenger toezicht nodig op CE-markering

07-10-2019 Het toezicht op CE-markering door de overheid moet beter, stelt FME. Aanleiding voor deze uitspraak is dat steeds meer producten van buiten Europa ons land binnen komen met een onterechte CE-markering. Dat komt de veiligheid niet ten goede.

Een CE-markering geeft aan dat een product voldoet aan de geldende Europese regels voor veiligheid, gezondheid en milieu.

Opmerkelijk genoeg bepalen bedrijven zelf of zij voldoen aan de regels voor CE-markering. Vervolgens brengen zij die markering ook zelf op hun product aan. En daar blijkt het vaak mis te gaan met producten van buiten Europa. “De markering is nep en van conformiteit is geen sprake. Er is vrijwel geen controle op dergelijke producten. Markttoezicht ontbreekt door een capaciteitsprobleem bij de marktautoriteiten. De producten vinden daardoor hun vrije weg naar de eindgebruiker en consument”, zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé-Hamming.

Onveilig en oneerlijk
Het mag duidelijk zijn dat een onjuiste CE-markering direct gevolgen kan hebben voor de veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Ook is het slecht voor het milieu. Ook zorgt de relatief lage prijs voor oneerlijke concurrentie.

Sneller en vaker handhaven
FME pleit voor meer capaciteit bij toezichthouders. Want op die manier is sneller en vaker handhaven mogelijk. Daarnaast zouden overheid en bedrijfsleven moeten samenwerken. FME is momenteel bezig met het opstellen van een voorstel tot samenwerking.

Bron: Arbo Online

Wegwijzer CE-markering machines
De Wegwijzer CE-markering machines is ontstaan uit de CE-regelgeving Check. Die is een praktische tool die machinebouwers en fabrikanten ondersteunt bij hun zoektocht naar relevante regelgeving en normen. De vraag naar deze tool was zo groot dat NEN besloot de tool uit te breiden met aanvullende informatie.

Zodra u zich registreert, kunt u de CE-regelgeving Check gebruiken. Dit is de eerste stap naar CE-markering. Daarbij bevat deze wegwijzer praktische informatie om u verder op weg te helpen.

Eerder door u bekeken