Tips voor werken aan de werkhouding

26-11-2019 Een slechte werkhouding zorgt voor een verkeerde belasting van gewrichten en spieren. Het kan zelfs de longinhoud tot wel 30 procent verminderen. Een slechte houding kan ook leiden tot spanningshoofdpijn en een zere nek, rug en schouders. Ook hart- en vaatziekten en diabetes liggen op de loer. Tijd voor wat tips voor een goede werkhouding.

Er is wel degelijk iets te doen aan een slechte houding. Zorg dat uw nek recht is wanneer u achter uw beeldscherm zit, met uw knieƫn in een rechte hoek en uw voeten plat op de grond. En vergeet dus vooral niet om voldoende te bewegen.

Zelfs tijdens de slaap is het mogelijk aan de houding kunt werken. Slaap daarvoor op uw zij met een kussen tussen de benen.

Klachten aan houdings- en bewegingsapparaat voorkomen
Een goede, ruime inrichting van werkplekken is een eerste vereiste om klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat te voorkomen. Dat geldt zeker ook voor mensen die vaak en lang aan een beeldscherm werken. Door een goede instelling van stoel en beeldscherm werken zij in een ergonomisch verantwoorde werkhouding. Voor hen betekent een optimaal ingerichte werkplek dus het behoud van hun lijf.

Bron: Arbo Online

NEN normen over ergonomie
Meer weten over werkhouding en normen daarover? Kijk op de themapagina Ergonomie. Er zijn normen over statische werkhoudingen NEN-EN 11226, duwen en trekken NEN-EN 11228 en veiligheid van werken aan machines.

Eerder door u bekeken