Van slechte gewoontes naar goede voornemens

13-01-2017 Het tijdschrift FacilityWereld publiceerde onlangs een lijst met irritante kantoorgewoontes van collega’s. Om het nieuwe jaar echter goed in te luiden gooit Arbomail het over een andere boeg: hoe kun je deze gewoontes omdraaien en wat zijn nog meer goede voornemens op kantoor voor 2017?

Onderzoek van Sharp onder 504 Nederlandse kantoormedewerkers liet als meest irritante gewoontes zien: collega’s die uitgeprinte documenten in de printer laten liggen (52,60%), het printerpapier niet aanvullen (51,20%), elkaar onderbreken tijdens vergaderingen (47,60%), vergeten belangrijke informatie te delen (42,90%) en tijdens vergaderingen op een laptop of telefoon werken (40,30%). Kantoorirritaties beïnvloeden het succes van organisaties. Door het gebrek aan communicatie lopen teams bijvoorbeeld de toegevoegde waarde van samenwerking mis. Als goede voornemens zou u de zaak dus om kunnen draaien.

Laat geen prints in de printer liggen, check regelmatig of er voldoende papier in de printer zit, laat uw collega’s uitpraten tijdens vergaderingen, deel belangrijke informatie en ga vooral niet zitten werken op uw telefoon of laptop.

Lachen is gezond
Een ander goed voornemen dat nogal eens onderschat wordt: lachen op de werkplek. Dat zegt tenminste Arndt van den Beuken, algemeen directeur van verzekeringsvolmachtbedrijf Aevitae in Facility Management: “We praten veel met werkgevers als we de zorgverzekeringen op maat maken voor hun werknemers. En dan bespreken we ook hoe ze werknemers kunnen helpen om gezond en inzetbaar te blijven. Gezonde leefstijl en werkdruk zijn de bekende thema’s. Wij voegen daar lachen op het werk aan toe omdat het positieve effecten heeft. Het is goed voor je gezondheid en draagt bijvoorbeeld bij aan het teamgevoel. Onderzoek laat zien dat werknemers lachen ook erg belangrijk vinden.”

Bronnen: www.fmm.nl en www.facility.vakwereld.nl

Eerder door u bekeken