Veiligheid tijdens de wintersportvakantie

24-02-2017 De alarmcentrale Eurocross Assistance meldde vorige week dat het aantal ongelukken onder Nederlandse wintersporters met 10% procent is toegenomen vergeleken met vorig jaar. Ook zijn de verwondingen ernstiger dan voorgaande jaren. Volgens de ANWB werden de ongelukken voornamelijk veroorzaakt door drukte op de skipistes.

Dit wintersportseizoen zijn er al zo’n zeshonderd meldingen van ongelukken binnengekomen. De meest voorkomende letsels zijn gebroken onderbenen, schouderbreuken en kniebandletsel. Het aantal hersenschuddingen is afgenomen. Misschien komt dit wel doordat steeds meer skiërs besluiten een helm te dragen tijdens het skiën.

Normen voor op de piste

Een goede skiuitrusting draagt bij aan de veiligheid tijdens een skivakantie. Zo is NEN-EN 1077 de norm voor veilige helmen voor alpine skiërs en snowboarders. NEN-ISO 5355 bevat eisen en beproevingsmethoden voor skischoenen voor alpineskiën en NEN-ISO 8364 stelt eisen aan alpine skies en bindingen. En dan is er nog een norm voor oogbescherming: NEN-EN 174 ‘Oogbescherming - Skibrillen voor alpineskiën’.

Ook zijn er meerdere normen die betrekking hebben op de veiligheidseisen voor kabelbaaninstallaties voor het vervoer van personen (bijv. NEN-EN 13223). En er is zelfs een norm voor ski shop verhuur: NEN-ISO 13993 ‘Ski shop verhuur - Steekproeven en inspectie van complete en incomplete alpine-skischoenbindingssystemen in de verhuur’.

Normen voor zoekapparatuur in geval van lawines

De norm NEN-EN 282 ‘Zoekapparatuur voor slachtoffers van lawines - Systemen
met zender en ontvanger - Veiligheidseisen en beproeving’ stelt eisen aan systemen die worden gebruikt voor het zoeken en/of vinden van slachtoffers van lawines. In dit geval gaat het om directe redding. Deze systemen bevatten een lawinewaarschuwingssignaal met zowel een zender als een ontvanger. Deze norm onderscheidt twee types waarschuwingssignalen:

  • Enkele frequentie signalen (457 kHz);
  • Dubbele frequentie signalen (2,275 kHz en 457 kHz).

NEN-EN 282 is gepubliceerd om de praktische interoperabiliteit van producten van verschillende fabrikanten en de betrouwbaarheid van die producten te garanderen.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces kunt u contact opnemen met Stephanie Jansen, consultant Industrie & Veiligheid, telefoon (015) 2 690 180, of e-mail iv@nen.nl.

Meepraten over de inhoud van normen

Wilt u als belanghebbende partij meepraten over de ontwikkeling van normen op dit gebied? De normcommissie ‘Persoonlijke beschermingsmiddelen’ werkt mee aan Europese normontwikkelingen en aan het opstellen van Europese en Nederlandse specificaties voor keuze, gebruik en onderhoud van persoonlijke beschermingsmiddelen. Stuur voor deelname aan of meer informatie over deze commissie een mail naar iv@nen.nl.

Eerder door u bekeken