Veiligheidshelm voorkomt veel ellende

17-11-2016 Het mag bekend zijn. Ons hoofd is bijzonder kwetsbaar. Daarom is optimale bescherming geboden in werksituaties. Dat maakt van de veiligheidshelm met recht een hoofdzaak.

Materiaal

Als werkgever wilt u het uiteraard niet dat een van uw werknemers door een ongeval hersenschade oploopt of een hoofdwond. Daarom is het van belang dat u uw werknemers wijst op het gebruik en toepassing van het juiste persoonlijk beschermingsmiddel. Uiteraard stelt u deze ter beschikking en zo zorgt u voor een veilige werksituatie van uw mensen.

De uitgebreide eisen aan het materiaal en de uitvoering van een helm staan in de geharmoniseerde norm EN 397. Een industriƫle veiligheidshelm is gemaakt van materialen van duurzame kwaliteit. Dat houdt in dat bij normaal gebruik de eigenschappen van die materialen tijdens de beoogde levensduur geen veranderingen ondergaan. Voor het binnenwerk van de helm gebruikt men materiaal dat de huid niet irriteert. De in Nederland gebruikte veiligheidshelmen zijn meestal gemaakt van bepaalde soorten niet-stroomgeleidende kunststof.

Uitvoering

De bol of helmschaal van een helm is meestal voorzien van versterkingsribben en ventilatieopeningen. Daarnaast gelden nog diverse aanvullende eisen voor de bol met betrekking tot onder andere vorm, gewicht en weerstand. Getroffen door een vallend voorwerp moeten bol en binnenwerk, in goed afgestemde combinatie, meer dan 90 procent van de valenergie opnemen.

Opbouw
De opbouw van een helm hangt in belangrijke mate af van het gevaar waartegen die bescherming moet bieden. Een industriƫle veiligheidshelm is opgebouwd uit een helmschaal/bol met een rondlopende, brede rand of klep en een binnenwerk dat bestaat uit banden, al dan niet met een kinband. De instelbaarheid van de hoofdband en de achterhoofdband in het binnenwerk moet ervoor zorgen dat er voldoende vrije ruimte rond het hoofd blijft. Op die manier ontstaat een goede pasvorm. De eisen aan die vrije ruimte staan ook omschreven in de geharmoniseerde EN 397.

High performance helmen

Veiligheidshelmen conform EN 397 zijn primair bedoeld om bescherming te bieden tegen vallende voorwerpen die op de top van de helm terecht komen.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over het werk rondom de beschermingsmiddelen en/of meewerken aan de normen hiervoor, neemt u dan contact op met NEN Industrie & veiligheid. U kunt hier het commissiewerk bekijken.

Eerder door u bekeken