Vijf tips om de werkplek in te stellen

12-02-2019 Op de Dag van de Werkplek werden onlangs enkele tips gegeven die u kunt gebruiken om uw werkplek op een verantwoorde manier in te stellen. Zo voorkomt u als werkgever klachten en verzuim en draagt u bij aan de duurzame inzetbaarheid van uw werknemers.

Tijdens de vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer in de Jaarbeurs (25 t/m 27 januari), was aandacht voor de Dag van de werkplek. Tijdens deze dag is stilgestaan bij welke toegevoegde waarde een goede werkplek kan hebben. Ook werd er stil gestaan bij een gezonde werkplek op kantoor. Want inmiddels weten we dat de hele dag zitten niet goed voor het lichaam is.

De vijf tips
1. Algemeen Zorg voor voldoende afwisseling en ontspan af en toe. Werk ook bewust met ontspannen schouders.
2. Stoel Een goede bureaustoel kan de zittinghoogte, de rugleuninghelling en de hoogte van de armleuning instellen. Voeten moeten plat op de grond staan, het bovenbeen horizontaal. De zitting moet de bovenbenen goed ondersteunen en tussen de zitting en de knieholte moet een handbreedte vrij zijn.
3. Bureau Een in hoogte verstelbaar bureau is het beste. Gebruik anders een voetensteun. Belangrijk is dat die voetensteun zo in te stellen is dat stand van de benen hetzelfde is als bij een optimale instelling van de stoel met de voeten op de grond.
4. Beeldscherm Het beeldscherm moet recht voor de gebruiker staan. De bovenkant van het beeldscherm bevindt zich op ooghoogte.
5. Muis Houd de muis dichtbij het toetsenbord en bedien het vanuit je elleboog/onderarm.


Bron: Arboned

Richtlijn voor kantoormeubilair

Richtlijn NPR 1813 biedt voor o.a. inkopers, kantoor-en projectinrichters, adviseurs in werkplekinrichting én gebruikers vooral praktische handvatten, opdat werktafels, bureaustoelen en (ergonomische) werkplekaccessoires worden gebruikt zoals ze bedoeld zijn, namelijk om een optimale bijdrage te leveren aan de veilige en gezonde werkomgeving.

Meer informatie

Over NPR 1813 of over het normalisatieproces: NEN Industrie & veiligheid via e-mail iv@nen.nl

Norm

NPR 1813:2016 nl

Ergonomie - Richtlijn voor de toepassing van kantoormeubelen en werkplekaccessoires - Toelichting bi...

NPR 1813 geeft aanwijzingen om een inrichting te realiseren van administratieve ruimten  en kantoren. Hierbij maakt de richtlijn gebruik van relevante onderdelen uit geldende Europese normen. In deze praktijkrichtlijn betekent ‘inrichten’: werkruimte...

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken