Vitaal en fit thuiswerken met TNO

24-04-2020 TNO heeft een aantal basisprincipes opgesteld om zo goed mogelijk thuis te kunnen werken in de periode dat veel mensen niet naar hun werk kunnen vanwege de coronacrisis. Ook NPR1813 kan daar een bijdrage aan leveren.


 1. Maak een dagplanning
  Zo weet je per dag waar je aan toe bent. Plan blokken per dag om te werken, te ontspannen en te bewegen. Wees realistisch bij het plannen van je werkzaamheden in de tijd die je voor werk geblokt hebt, je zult alles op dezelfde manier of binnen dezelfde tijd kunnen doen als je gewend bent.
 2. Zorg voor afwisseling en voldoende beweging
  Richt je werkplek zo goed mogelijk in: werk je op een laptop, maak dan gebruik van een los toetsenbord en muis, en eventueel een los beeldscherm. Wissel de werk- of leerplek eens af door staand te werken, lopend te bellen of af en toe op de bank te zitten en werken. Onderbreek werk achter een beeldscherm regelmatig met een pauze (20 seconden is al goed). Sta bijvoorbeeld op om wat te drinken te pakken, de kat te aaien of loop de tuin in of het balkon op.
 3. Plan momenten van ontspanning
  Thuis is niet alleen meer thuis, maar ook een kantoor geworden. Probeer daarom op een vast tijdstip te stoppen met werk en zet je computer uit zodat je los kunt komen van werk.
 4. Blijf in contact met collega’s
  Zoek contact met je collega’s, die in dezelfde situatie zitten. Vraag of je collega het werk aankan en help elkaar indien nodig. Drink eens virtueel een kopje koffie met ze, of plan een vrijdagmiddagborrel om tips uit te wisselen en over andere onderwerpen dan werk te praten.

Over NPR 1813

De Nederlandse Praktijkrichtlijn NPR 1813 ‘Ergonomie – Richtlijn voor kantoormeubelen en hun toepassing bij de inrichting van administratie ruimten en kantoren’ geeft aanwijzingen om op een verantwoorde wijze administratieve ruimten en kantoren in te richten. Naast een toelichting op Europese normen, geeft de NPR een gewenste maatvoering voor de Nederlandse situatie.

Praktijkrichtlijn NPR 1813 is in 2016 gepubliceerd. De richtlijn NPR 1813 biedt voor o.a. inkopers, kantoor-en projectinrichters, adviseurs in werkplekinrichting én gebruikers vooral praktische handvatten, opdat werktafels, bureaustoelen en (ergonomische) werkplekaccessoires worden gebruikt zoals ze bedoeld zijn, namelijk om een optimale bijdrage te leveren aan de veilige en gezonde werkomgeving.

Bron: Arboportaal en Voor een volledige lijst met inspiratie en tips voor thuiswerken bij TNO


Meer informatie

Voor informatie over NPR 1813 of over het normalisatieproces: NEN Industrie & veiligheid, telefoon (015) 2 690 180 of per e-mail iv@nen.nl.

Voor informatie: neem contact op met NEN Klantenservice, telefoon (015) 2 690 391 of e-mail klantenservice@nen.nl.

Norm

NPR 1813:2016 nl

Ergonomie - Richtlijn voor de toepassing van kantoormeubelen en werkplekaccessoires - Toelichting bi...

NPR 1813 geeft aanwijzingen om een inrichting te realiseren van administratieve ruimten  en kantoren. Hierbij maakt de richtlijn gebruik van relevante onderdelen uit geldende Europese normen. In deze praktijkrichtlijn betekent ‘inrichten’: werkruimte...

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken