Welke veiligheidsschoen kies je?

14-01-2013 Hoe maak je de juiste keuze voor een veiligheids- of werkschoen? Met welke aspecten moet je rekening houden als het om gebruik en onderhoud gaat?

Gebruik NPR-CEN-ISO-TR 18690, de praktijkrichtlijn voor de keuze, gebruik en onderhoud van veiligheids- , beschermings- en werkschoeisel en andere persoonlijke beschermingsmiddelen voor voet- en beenbescherming.

NPR-CEN-ISO-TR 18690 is een SUCAM document. SUCAM staat voor Selection, Use, Care and Maintenance. In deze praktijkrichtlijn wordt informatie gegeven over het kiezen, gebruiken en onderhouden van voet- en beenbescherming. Recent is dit document aangepast en opnieuw gepubliceerd.

Zowel veiligheidsschoenen als werkschoenen zijn in twee klasse in te delen, op basis van het materiaal waarvan de schoen is gemaakt.

In de praktijkrichtlijn wordt onder andere uitgelegd welke markeringen en symbolen er in veiligheidsschoenen worden gebruikt. Er staat ook een uitleg in over de diverse categorie├źn veiligheidsschoenen en tegen welke gevaren bescherming wordt geboden.

Naast veiligheidsschoenen wordt er ook aandacht besteed aan werkschoenen. Deze schoenen hebben hun eigen categorie indeling en beschermingsniveaus.

Het is belangrijk om de keuze te maken voor het juiste beschermingsniveau van schoenen. Alle risico's die tijdens het werk worden gelopen, moeten in kaart worden gebracht. De richtlijn geeft een schema om stap-voor-stap in kaart te brengen welke risico's aanwezig zijn en welk bescherming hierbij nodig is.

Niet alleen de juiste bescherming is noodzakelijk. Draagcomfort, ergonomie en onderhoud zijn ook belangrijk. Door goed onderhoud kan de levensduur van schoenen worden verlengd.
Meer informatie

Voor meer informatie over Veiligheidschoenen en de normen daarvoor kunt u contact opnemen met NEN Arbeid.

Eerder door u bekeken