Werkgerelateerde fysieke gezondheid van kappers

24-02-2020 Specifieke werkomstandigheden van kappers kunnen hun inzetbaarheid en gezondheid beïnvloeden. De dagelijkse taken leiden tot belasting van de rug, statische werkhoudingen, langdurig staan en repetitieve handelingen.

Bewijs toont aan dat verschillende taken van kappers het risico op werkgerelateerde aandoeningen aan het bewegingsapparaat significant verhogen.

Een artikel van het Europees agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk, geeft een overzicht van de relatie tussen werkgerelateerde aandoeningen aan het bewegingsapparaat en de kappersbranche. Het geeft een samenvatting van de bevindingen van het ergoHair project. Dit project promoot een gezonde en veilige werkomgeving voor kappers. Bron: OSHA

Norm voor handschoenen
Eén van de voorstellen om de werkomstandigheden voor kappers te verbeteren, is het introduceren van handschoenen specifiek voor deze gebruikers. Om te zorgen dat deze handschoenen de juiste bescherming bieden, wordt er een nieuwe Europese norm gemaakt. Handschoenen voor kappers krijgen dan een eigen symbool zodat ze eenvoudig te herkennen zijn. In de toekomst krijgen de handschoenen op basis van deze nieuwe norm CE-markering. Hiermee wordt aangegeven dat de handschoenen voldoen aan de Europese verordening EU/2016/425 voor persoonlijke beschermingsmiddelen.

Voor meer informatie of bij interesse in deelname aan het ontwikkelen van de nieuwe norm kunt u contact opnemen via iv@nen.nl.

Eerder door u bekeken