Werknemers beschermen tegen zon en huidkanker

11-06-2019 Overmatige en onbeschermde blootstelling aan de zon is de belangrijkste veroorzaker van huidkanker. Omdat ook werknemers buiten recht hebben op een veilige werkomgeving, moet de werkgever actie ondernemen.

Veel werkgevers en werknemers hebben hier te weinig aandacht voor. Zorg allereerst voor goede beschermende kleding, inclusief een hoed of uv-bestendige zonnebril, waarmee de werknemer zijn lichaam grotendeels kan bedekken. Ook zonnebrandmiddel is een goed idee. De beschermingsfactor is dan wel belangrijk. Als richtlijn voor Nederland geldt factor 15 voor dagelijks en factor 30 voor vakantie en vrije tijd. Dit hangt ook af van het huidtype van de werknemer; een lichte huid is kwetsbaarder.

Blootstelling voorkomen
Blootstelling aan de zon voorkomen is uiteraard het beste. Is het mogelijk om de werkzaamheden niet te plannen tussen 11.00 en 15.00 uur, dan heeft dat de voorkeur. Werknemers zouden niet langer dan zo'n drie uur per dag blootgesteld moeten zijn aan de zon.

Verbranden zonder rechtstreekse zon
Soms kan de werkgever middelen regelen die voor schaduw zorgen, zoals zonneschermen of parasols. Maar ook dan kunnen werknemers nog verbranden. Ongeveer 80 procent van de zonnestralen gaat door wolken of mist heen. Een parasol of zonnescherm houdt maximaal de helft van de uv-stralen tegen. Ook als het niet echt warm weer is, moet de werkgever beschermingsmiddelen regelen.

UV-Radar-app
De gratis app UV Radar van KWF Kankerbestrijding geeft een wereldwijde voorspelling van de zonkracht in de warmste uren van de dag. De app is beschikbaar in de App Store en via Google Play.

Bron: Rendement

Eerder door u bekeken