Werknemers vinden flexplekken viezer, maar is dat zo?

14-12-2015 Meer dan een derde van de Nederlandse werknemers vindt zijn werkplek vies. Vooral flexplekken worden als viezer beoordeeld dan de eigen, vaste werkplek. Dat is voor een deel perceptie. Rommel van een ander wordt als erger ervaren, zo blijkt uit onderzoek van Wetten van de Werkvloer.

Zo'n 39% van de Nederlandse werknemers vindt zijn eigen werkomgeving vies. Uit het onderzoek blijkt dat werknemers vinden dat de hygiëne op hun werkplek te wensen overlaat. Een vijfde van de werknemers denkt dat de werkruimte helemaal niet wordt schoongemaakt. Bijna de helft denkt wel dat de werkplekken dagelijks onder handen worden genomen.

Het onderzoek benadrukt dat dit voor een deel perceptie is. Schoonmaak vindt vaak plaats buiten werktijd waardoor het aan het oog van werknemers is onttrokken. Ook worden flexplekken als viezer beoordeeld dan vaste werkplekken.

Zelf schoonmaken

Behalve de schoonmakers, zijn ook werknemers zelf verantwoordelijk voor een schone werkplek. Gebruikers van flexplekken moeten deze schoon achterlaten. Moedig werknemers dus aan om even een doekje over het bureau te halen. Zorg daarom dat er overal reinigingsmiddelen en -doekjes aanwezig zijn.

Een onhygiënische kantoorruimte kan namelijk wel serieuze klachten opleveren. Dat ligt dan aan slecht functionerende installaties zoals een ventilatiesysteem dat niet goed of vaak genoeg wordt gereinigd. Daardoor kan serieuze vervuiling ontstaan in de vorm van schimmels en bacteriën. Die kunnen leiden tot gezondheidsklachten aan luchtwegen.

Bron: www.rendement.nl

Norm voor schoonmaak-dienstverlening

NEN 2075:2000 nl Kwaliteitsmeetsysteem voor de schoonmaak-dienstverlening

Het doel van deze norm is het vastleggen van een meetsysteem, dat volgens objectieve criteria de kwaliteit van de schoonmaakdienstverlening kan vaststellen. Meer informatie vindt u op de normdetailpagina.

Eerder door u bekeken