Zonnebril hoeft niet duur te zijn

21-08-2018 Het Oogfonds waarschuwt dat we in deze zonnige periode een zonnebril moeten dragen, hoe kort je ook naar buiten gaat. Zonder de juiste zonnebril kan de ultraviolette straling (uv) het hoornvlies van je oog en de ooglens beschadigen, zegt het Oogfonds. Hierdoor kan je tijdelijk last krijgen van rode ogen en sneeuwblindheid. Maar hoe weet je nou wat een goede zonnebril is? En is een dure zonnebril beter dan een goedkope?

Bij het kopen van een zonnebril moet je als eerste kijken naar de sticker of beschrijving bij de zonnebril. Als daarin 100% UV of UV400 staat, betekent het dat de bril 100 procent oogbescherming geeft. Kijk verder bij het passen van de bril of de glazen groot genoeg zijn om te voorkomen dat zonlicht alsnog in je ogen kan komen via de boven-, onder- of zijkant. Kies ook voor een bril met een CE-markering van 3 of 4, die filteren UV het beste. Je vindt de markering op het pootje van de bril. Zonnebrillen die geen CE-markering hebben, houden door de donkere glazen wel het zichtbare zonlicht tegen, maar niet het schadelijke UV-licht. Tot slot adviseert het Oogfonds om glazen van onbreekbaar polycarbonaat te nemen.

Dure merken
Een goede zonnebril hoeft dus niet duur hoeft te zijn, maar sommige zonnebrillen zijn zo duur omdat er twee grote Italiaanse fabrieken zijn die samen de hele zonnebrillenmarkt beheersen. Een van die fabrieken, Luxottica, heeft merken als Chanel, Vogue, Armani en Ray-Ban onder zich. De ander, Safilo, produceert voor merken als Hugo Boss, Dior en Gucci. Zo kunnen zijn samen de prijs bepalen. Maar ook bij hun brillen moet je de beschrijving en de CE-markering controleren, zegt het Oogfonds.

Bron: Oogfonds en RTL Nieuws


Zonnebrillen genormaliseerd

Zonnebrillen vallen onder de Europese richtlijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen. Deze richtlijn geeft echter alleen een paar algemene criteria. Een nadere invulling van de algemene technische eisen is vastgelegd in de norm NEN-EN-ISO 12312-1 ‘Oog- en gezichtsbescherming – Zonnebrillen en daarmee samenhangende producten – Zonnebrillen voor algemeen gebruik’. Als een zonnebril voldoet aan NEN-EN-ISO 12312-1, biedt deze goede bescherming tegen de ultraviolette kracht van de zon. De norm beschrijft onder andere eisen en aanwijzingen voor de tint en de UV-absorptie van de glazen. Voor kinderen moeten de glazen wel van onbreekbaar polycarbonaat zijn.

NEN-EN-ISO 12311:2013 ‘Persoonlijke beschermingsmiddelen - Beproevingsmethoden voor zonnebrillen en aanverwante benodigdheden’ beschrijft testmethoden voor het vaststellen van de eigenschappen van zonnebrillen. De norm is toepasbaar op alle zonnebrillen en gerelateerde brillen. Andere testmethoden dan beschreven in de norm kunnen gebruikt worden als is aangetoond dat ze gelijkwaardig zijn.

Normcommissie Persoonlijke Beschermingsmiddelen

NEN coördineert de inspraak van belanghebbenden bij het Europese normalisatieproces. Daartoe bestaat een normcommissie ‘Persoonlijke beschermingsmiddelen’ met de volgende aandachtsgebieden:

  • ademhalingsbescherming
  • oogbescherming
  • hoofdbescherming
  • gehoorbescherming
  • valbescherming
  • voet- en beenbescherming
  • beschermende kleding

Eerder door u bekeken