Nieuwsberichten Consumentenzaken

Het nieuws volgen? Neem dan een gratis abonnement op e-nieuwsbrief Consumentenzakenmail.

Europese norm voor emissie gevaarlijke stoffen uit bouwproducten

12-12-2017 CEN heeft de Europese norm NEN-EN 16516 gepubliceerd voor het bepalen van de emissie van gevaarlijke stoffen uit bouwproducten naar de binnenlucht. De bepalingsmethode is gebaseerd op de bekende ISO 16000-serie voor binnenluchtkwaliteit. De vrijkomende vluchtige stoffen uit bouwproducten kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid en/of het milieu.

Lees meer

Nieuwe norm Speeltoestellen: Gebruik je verstand!

24-11-2017 Tijdens een feestelijk symposium in de Caballerofabriek in Den Haag werd op 22 november de nieuwe normenreeks voor speeltoestellen gepresenteerd. De ruim 150 deelnemers kregen te horen wat er in de nieuwe opzet verandert en konden daar in verschillende workshops dieper op ingaan. De centrale boodschap: er verandert op het oog weinig, maar het is handig de wijzigingen scherp in het oog te houden want ze kunnen verstrekkende gevolgen hebben.

Lees meer

VBKV gaat door in nieuwe vorm

20-11-2017 De Vereniging van het Baby- en Kleutervak (VBKV) wordt een bredere organisatie. Ook zijn drie nieuwe bestuursleden benoemd.

Lees meer

NEN te gast bij tattoo beurs Eindhoven

14-11-2017 NEN was op 4 november jl. te gast bij Tattoo Convention Eindhoven. Er werd gesproken met standhouders en bezoekers over het voorstel voor een Europese norm voor Veilig tatoeeren en Permanente Make-Up (PMU). Het voorstel stond open voor reacties tot 12 november, waarna de Nederlandse normcommissie heeft besloten welke commentaren ingediend worden namens Nederlandse belanghebbenden.

Lees meer

Publicatie Europese norm voor kledingmaten

13-11-2017 De Europese technische commissie CEN/TC 248 ‘Textiel en textielproducten’ heeft het laatste deel van de Europese normenreeks EN 13402 geactualiseerd voor de maatvoering van kleding. De maataanduiding is ontworpen om te worden gebruikt door kledingfabrikanten bij het maken van kleding.

Lees meer

Informatiebijeenkomst over normalisatie ‘Service Excellence’

05-10-2017 Op Duits initiatief is onlangs het startsein gegeven voor de ontwikkeling van internationale richtlijnen in ‘Service Excellence’. Deze richtlijnen moeten organisaties handvatten bieden in het creëren van excellente dienstverlening en een uitmuntende klantbeleving.

Lees meer

Bijeenkomst over nieuwe Europese norm voor veilig tatoeëren en PMU

21-09-2017 Sinds 2015 wordt er gewerkt aan een Europese norm voor Veilig Tatoeëren en Permanente Make-Up (PMU). Er is een Nederlandse normcommissie die hieraan een actieve bijdrage levert. Dit najaar wordt het normontwerp gepubliceerd voor een openbare commentaarronde en kunnen geïnteresseerden buiten de commissie de norm inzien, voordat de definitieve norm wordt gepubliceerd. Op 30 oktober wordt de norm toegelicht tijdens een bijeenkomst.

Lees meer

Symposium speeltoestellen nuttige kans voor de markt

12-09-2017 Heeft u in uw werk te maken met het ontwerp, de productie, de aanbesteding, het beheer of de inspectie van speeltoestellen? Kom dan naar de lancering van de nieuwe normenreeks tijdens het symposium op 22 november 2017. Nuttige workshops, een tipje van de sluier en netwerken met collega’s maken dit evenement aantrekkelijk voor betrokken partijen uit de speeltoestelbranche.

Lees meer

Internationale norm voor Klant Contact Centers

12-09-2017 ISO heeft onlangs een nieuwe tweedelige norm voor Klant Contact Centers (KCC) gepubliceerd. De nieuwe norm bevat eisen om de efficiency en kwaliteit van een KCC te organiseren.

Lees meer

Normcommissie Fietsen zoekt bakfiets experts!

08-09-2017 In de grote Nederlandse steden kun je letterlijk en figuurlijk niet meer om ze heen: bakfietsen zijn 'here to stay'. Menig ouder vervoert zijn kind(eren) hierin langs vaststaande auto's richting school. Het bedrijfsleven zet de bakfiets in voor de verkoop van ijs, koffie of andere doeleinden.

Lees meer

Symposium 'Nieuwe normenreeks voor Speeltoestellen'

18-08-2017 Hoe maken we speeltoestellen in de openbare ruimte nóg veiliger? Door de toepassing van de nieuwe Europese normenreeks NEN-EN 1176 'Speeltoestellen en bodemoppervlakken van speeltoestellen' kan veiligheid geborgd worden. Een aantal delen uit de normenreeks wordt herzien en naar het Nederlands vertaald. Heeft u in uw werk te maken met het ontwerp, de productie, de aanbesteding, het beheer of de inspectie van speeltoestellen? NEN nodigt alle belanghebbenden uit voor de lancering van de nieuwe normenreeks tijdens het symposium op 22 november 2017.

Lees meer

Voorstel voor norm over duurzaamheidskeurmerken

03-08-2017 Duurzaamheidskeurmerken hebben een grote vlucht genomen. Hierdoor is bij consumenten verwarring ontstaan over de betekenis en waarde van deze keurmerken. Binnen ISO is daarom een voorstel gedaan voor een norm voor duurzaamheidskeurmerken. Belanghebbenden kunnen hun mening geven over het voorstel.

Lees meer

“Meer tekortkomingen bij kermisattracties”

28-07-2017 De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in 2016 tijdens 94 inspecties 136 tekortkomingen bij kermisexploitanten geconstateerd. Dat is meer dan in de jaren 2014-2015, toen er 199 overtredingen werden geconstateerd tijdens 149 inspecties.

Lees meer

Experts gezocht voor norm waterpijp roken

24-07-2017 Binnen ISO/TC 126 zal een nieuwe werkgroep voor waterpijp roken opgericht worden met vier nieuwe normen op het werkprogramma. Voor deze werkgroep is men nog op zoek naar meer Nederlandse experts.

Lees meer

De waarheid over E-nummers! (Wie heeft ‘m?)

28-06-2017 Een klein testje: E142 (briljantzuurgroen), E140 (chlorofyl), E101 (riboflavine), E102 (tartrazine). Vier E-nummers die producten bevolken die wij tot onze voeding mogen rekenen. Welke van deze vier zijn slecht en welke goed voor de gezondheid? Als trouwe lezer en doelgroep van deze nieuwsbrief weet u dat natuurlijk, dus ik ga uw intelligentie niet beledigen door hier de antwoorden voor te kauwen.

Lees meer

Toegevoegde waarde van de ISO standaard voor hout en houtproducten niet inzichtelijk voor de sector

28-06-2017 Op 25 juni jl heeft NEN namens de Nederlandse stakeholders een negatieve stem uitgebracht tijdens de openbare consultatieronde van het normontwerp ISO/DIS 38200 ‘Chain of Custody for wood and woodbased products’.

Lees meer

Aankondiging: Symposium nieuwe normenreeks voor Speeltoestellen

26-06-2017 NEN organiseert op 22 november 2017 een symposium over veiligheid van speeltoestellen in de Caballero fabriek in Den Haag. Het symposium wordt georganiseerd naar aanleiding van de herziene normenreeks voor speeltoestellen: NEN-EN 1176 'Speeltoestellen en bodemoppervlakken van speeltoestellen'. De nieuwe normen worden naar het Nederlands vertaald en zijn vanaf november 2017 beschikbaar.

Lees meer

Algemeen directeur NEN, Piet-Hein Daverveldt, kondigt vertrek aan

23-06-2017 Piet-Hein Daverveldt, algemeen directeur NEN, zal per 1 november vertrekken bij NEN, hét kennisnetwerk voor normalisatie in Nederland.

Lees meer

NEN publiceert norm voor screening van diervoeders op antibiotica

19-06-2017 In opdracht van de Europese Commissie ontwikkelt CEN/TC 327 analysemethoden voor diervoeders. Als tweede in een serie is nu een methode met een microbiologische plaatproef voor de screening van mengvoer op kleine hoeveelheden van de antibiotica tylosine, virginiamycine, spiramycine, bacitracine-zink en avoparcine gepubliceerd.

Lees meer

ISO Agriculture week: Honing is hot!

06-06-2017 Tegenwoordig wordt honing in steeds meer producten verwerkt. Ook neemt de consumptie van stuifmeelkorrels, propolis en koninginnengelei toe in populariteit. De internationale handel in bijenproducten floreert, maar internationale normen ontbreken vooralsnog. Met de oprichting van het ISO sub-comité 'Bijenproducten' zou daar verandering in kunnen komen.

Lees meer

“Autostoeltjes steeds beter”

31-05-2017 Autostoeltjes worden volgens de ANWB steeds beter. De bond onderzocht dit jaar 33 stoeltjes en het merendeel scoorde met drie of vier sterren voldoende tot goed. Eén stoeltje kreeg het predicaat “slecht” omdat er schadelijke stoffen in zitten.

Lees meer

Herziening normen voor gehoorbescherming

31-05-2017 Lawaai is wereldwijd een groot probleem. Vanwege de mogelijk ernstige schade, worden gehoorbeschermingsmiddelen onder de Europese Verordening voor persoonlijke beschermingsmiddel een categorie III product (voorheen categorie II). Dit heeft gevolgen voor de eisen om de producten op de Europese markt te verhandelen.

Lees meer

Op een vrijdag begin mei

31-05-2017 De meivakantie zit er weer op. Ons jongen en meisje hebben zich prima vermaakt tijdens ons tripje naar de Ardennen. Respectievelijk 5 en 6 jaar oud, hebben de twee dwergen voorlopig genoeg aan een schepje en emmertje om zich te vermaken. En uiteraard een subtropisch zwemparadijs, waar (natuurlijk) weer de nodige landgenoten aanwezig waren die met volle teugen van hun vakantie genoten.

Lees meer

Publicatie ISO 20400 ’Richtlijn voor maatschappelijk verantwoord inkopen’

18-05-2017 Vandaag is NEN-ISO 20400 gepubliceerd. Deze internationale richtlijn voor maatschappelijk verantwoord inkopen zal wereldwijd een rol gaan spelen. Nederland heeft als koploper op het gebied van duurzame inkoop een sleutelrol gespeeld in het normontwikkelingsproces om te komen tot deze internationale richtlijn.

Lees meer

Voorzitter normcommissie 'Zwembaden' gezocht

04-05-2017 De normcommissie 'Zwembaden' houdt zich bezig met normalisatie van veiligheidseisen en beproevingsmethoden voor publieke zwembaden en zwembadvoorzieningen. De commissie bestaat uit experts uit de zwembadbranche. Vanwege een carrière-switch van de voormalige voorzitter, is de commissie op zoek naar een nieuwe voorzitter.

Lees meer

Een extra portie bijenpollen aub

20-04-2017 Binnenkort vertrek ik met mijn gezin naar onze vakantiebestemming in de Belgische Ardennen. Even bijtanken, wandelen, fietsen, zwemmen, lekker eten en wat bij de lokale brocanteurs snuffelen. Hoewel dat lekkere eten misschien wel met de rem erop moet, want hetgeen in mijn leefwereld tot nu onmogelijk leek, heeft zich de afgelopen tijd in alle stilte voltrokken. Mijn hele leven lang ben ik de trotse bezitter geweest van een ranke lijn, ‘gespierde spijker’ had mijn bijnaam kunnen zijn.

Lees meer

Vuurtje normcommissie ‘Aanstekers’ brandt weer

07-04-2017 De normcommissie ‘Aanstekers’ heeft sinds 15 maart zijn actieve werkzaamheden als spiegelcommissie van ISO/TC61/SC4/WG10 ‘Lighters’ weer opgepakt. De aanleiding hiervoor zijn de recente innovatieve ontwikkelingen op het gebied van vlamhoogtereductie, die binnenkort besproken zullen worden.

Lees meer

Eerste normen e-sigaretten en e-liquids ter commentaar

07-04-2017 De eerste normen voor e-sigaretten en e-liquids worden in mei aan de nationale normcommissies voorgelegd om commentaar op de inhoud te leveren. Heeft uw organisatie belang bij goede afspraken in de sector? Kom dan meepraten in de normcommissie 'Elektronische Sigaretten en e-liquids.

Lees meer

Veilig vuurwerk stapje dichterbij

07-04-2017 De onlangs gesloten Safety Deal veilig vuurwerk moet zorgen voor veiliger consumentenvuurwerk en dat professioneel vuurwerk niet in de verkeerde handen valt. De branche en overheid zetten hun beste beentje voor. Ook normering kan een belangrijke rol spelen bij het veiliger maken van vuurwerk, zo zegt Leo Groeneveld, voorzitter van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland.

Lees meer

Geen zinkende zoon op mijn vakantie

07-04-2017 De meivakantie komt er weer aan. Voor de kids en ouders een momentje van uitblazen. Geen drukke school, een weekje geen werk en: op vakantie! Dit jaar zoeken wij ons heil in de Belgische Ardennen. Vanuit ons huisje bezoeken we kastelen, spelen we ridder en jonkvrouw en nemen we een duik in het plaatselijke zwembad.

Lees meer

Consumentenwaakhonden pakken gevaarlijke producten vaker aan

07-04-2017 Bij het Europese waarschuwingssysteem voor gevaarlijke producten zijn vorig jaar 2.044 meldingen binnengekomen. Dat is iets minder dan in 2015, maar er werd veel vaker iets mee gedaan, zo blijkt uit een recent rapport van de Europese Commissie.

Lees meer

Lancering ISO 20400, de richtlijn voor maatschappelijk verantwoord inkopen

31-03-2017 De gelijknamige NEN-normcommissie presenteert op 18 mei aanstaande, tijdens een congres in Amersfoort, de vastgestelde ISO 20400 ‘Maatschappelijk Verantwoord Inkopen’. Nederland heeft als koploper op het gebied van duurzame inkoop een sleutelrol gespeeld in het normontwikkelingsproces om te komen tot deze internationale richtlijn. Hierdoor past deze richtlijn goed bij de Nederlandse werkwijze.

Lees meer

Nieuwe ISO-norm voor detectie van giftig chroom in leer

27-03-2017 Recentelijk heeft ISO twee nieuwe normen voor de detectie van chroom(VI) in leer gepubliceerd. Zeswaardig chroom is kankerverwekkend en kan allergische reacties op de huid veroorzaken.

Lees meer

Eerste vergadering ISO/PC 308 ‘Chain of Custody’ succesvol verlopen

22-03-2017 Op 9 en 10 maart 2017 kwamen meer dan 30 deelnemers vanuit acht verschillende landen bijeen voor de eerste internationale vergadering van ISO/PC 308 'Chain of Custody'. Deze bijeenkomst werd georganiseerd om het werkgebied van de projectcommissie en het toepassingsgebied van de nieuwe generieke norm voor ketenbeheer met elkaar vast te stellen.

Lees meer

Veiligheid tijdens de wintersportvakantie

24-02-2017 De alarmcentrale Eurocross Assistance meldde vorige week dat het aantal ongelukken onder Nederlandse wintersporters met 10% procent is toegenomen vergeleken met vorig jaar. Ook zijn de verwondingen ernstiger dan voorgaande jaren. Volgens de ANWB werden de ongelukken voornamelijk veroorzaakt door drukte op de skipistes.

Lees meer

Ontwikkeling Europese normen voedingssupplementen sporters

21-02-2017 Het dieet van een topsporter wordt standaard aangevuld met voedingssupplementen om het lichaam te ondersteunen en sneller te laten herstellen. Ook horen daar vaak sportdranken, energierepen en –preparaten bij. Alhoewel deze producten door de sporter vaak als onmisbaar worden beschouwd, waarschuwen verschillende instanties sterk voor besmetting van dergelijke producten met doping substanties – met alle gevolgen voor de sportcarrière van dien.

Lees meer

Nieuwe Commissie Trampolineparken

17-02-2017 Er is een groeiende markt voor trampolineparken: grote zalen waar meerdere trampolines aan elkaar geschakeld zijn, met speelse elementen en uitdagende parcoursen. Vanwege de groeiende vraag naar trampolineparken, ontstaat ook een groeiende vraag naar het vastleggen van veiligheidseisen.

Lees meer

Publieke commentaarronde ISO-norm certificatieschema voor duurzaam geproduceerde cacao

30-01-2017 Nederland is nauw betrokken bij het opstellen van een ISO-norm in meerdere delen, waarvan de eerste drie delen gericht zijn op het ondersteunen van boeren om cacao duurzamer te produceren. Er is nu een nieuw normontwerp verschenen binnen deze normenreeks, het vierde deel, met eisen voor certificatieschema’s. Tijdens deze publieke commentaarronde kunnen belanghebbenden tot 20 maart 2017 commentaar indienen op dit vierde deel.

Lees meer

NVWA: ‘Meeste consumentenproducten zijn veilig’

20-12-2016 De meeste non-food consumentenproducten kunnen veilig worden gebruikt. Dat staat in de Staat van productveiligheid, een publicatie van de NVWA. De Staat van productveiligheid beschrijft wat het thema productveiligheid voor de NVWA als toezichthouder inhoudt, welke partijen verantwoordelijk zijn voor het produceren, verhandelen en het gebruik van veilige consumentenproducten en welke risico’s er zijn op het gebied van consumentenproducten.

Lees meer

NEN verkent uitdagingen regelgeving ‘Collaborative Economy’

16-12-2016 De deel-economie is uit ons leven niet weg te denken. Naast de inmiddels gevestigde namen zoals Uber, AirBnb, Spotify en Wikipedia timmeren alleen al in Nederland zo’n 150 peer-to-peer platforms aan de weg. Hiernaast weten ook traditionelere bedrijven de ‘collaborative economy’ steeds sneller te vinden. Inmiddels kan gesteld worden dat het ‘peer-to-peer-platform’-fenomeen zich van disruptieve kracht tot een aanvullend onderdeel van onze economie heeft ontwikkeld.

Lees meer

Samen naar een betere norm voor traphekjes

06-12-2016 De Consumentenbond, importeurs, fabrikanten, retailers en toezichthouders hebben onlangs in een constructief gesprek de Nederlandse inbreng voor de herziening van de norm NEN EN 1930:2011 voor traphekjes met elkaar besloten. Dit proces is een mooi voorbeeld van hoe stakeholders samen aan meer veiligheid werken voor de consument.

Lees meer

Toelichting voor normgebruikers Speeltoestellen

06-12-2016 Voor veilig spelen is een hele reeks Europese normen ontwikkeld. Een groot deel van die normen is in herziening en zal in 2017 gepubliceerd worden. Reden te meer om ook de Nederlandse toelichting bij deze normen, het zogenoemde 'Bijblad', onder de loep te nemen. De rol van dit Bijblad zal namelijk groter worden.

Lees meer

De pijlpunt en de bal

06-12-2016 De pijlpunt. Al sinds het begin van de mensheid, toen we met z'n allen nog maar net waren afgedaald van bomen naar vaste grond en gereedschap leerden gebruiken, is het stukje steen dat breed begint en uitwaaiert naar een scherpe punt, uiterst effectief gebleken. Onze voorouders bedienden zich van de pijlpunt niet alleen als dusdanig, maar ook de hakbijl werd op deze manier gehouwen uit een groter stuk steen.

Lees meer

ISO/PC Chain of Custody opgericht

28-11-2016 Er worden grote stappen gezet rond het Chain of Custody (CoC) voorstel van NEN dat onlangs door ISO werd aangenomen. Inmiddels is ook de ISO/PC 308 'Chain of Custody' opgericht.

Lees meer

ISO-normen voor het verbeteren van sanitair

18-11-2016 Veel mensen nemen toiletten voor lief, maar een op de drie mensen worstelt er weleens mee dat er niet altijd en overal een toilet aanwezig of toegankelijk is. Dit kan leiden tot een slechte gezondheid, ziekteverzuim, gebrek aan privacy en veiligheid, verminderde concentratie en uitputting. Slechte sanitaire voorzieningen en hygiëne kunnen in veel landen naar schatting tot 5% van het BBP kosten. ISO-normen kunnen helpen deze trend te keren en de kwaliteit van leven van 2,4 miljard mensen verhogen.

Lees meer

Evaluatie NPR 9200 voor overdekte zwembaden gestart

25-10-2016 Op 1 oktober 2016 is de evaluatie gestart van NPR 9200 ‘Metalen ophangconstructies en bevestigingsmiddelen in overdekte zwembaden’. Bij de publicatie in december 2015 was al aangekondigd dat deze NPR na ongeveer een jaar geëvalueerd zou worden. Bij de evaluatie wordt gekeken of de NPR moet worden herzien. Met betrekking tot inspecties zou deze NPR ook tot norm kunnen worden herschreven.

Lees meer

Schaduwcommissie fitnesscentra van start

23-09-2016 Op Europees niveau zijn er nog geen normen voor fitnesscentra. Aan het opvullen van dit hiaat wordt momenteel hard gewerkt. Zo wordt er in Nederland een spiegelcommissie gevormd over dit onderwerp, die de werkzaamheden van zijn Europese equivalent nauw in de gaten houdt.

Lees meer

Experts gezocht voor normcommissie Kitesurfen

22-09-2016 Weet u alles van kites, bars, trapezes, boards en lijnen? Dan kunt u bijdragen aan de ontwikkeling van internationale normen voor veilig kitesurfen.

Lees meer

Zorgeloos zwemmen met de Zwemwater app

22-09-2016 De zomer blijft maar aanhouden. Veel mensen zullen met deze verrassende nazomer nog verkoeling zoeken in en aan het water. Maar welke zwemplekken zijn veilig? De waterschappen hebben de Zwemwater app ontwikkeld, met daarin actuele gegevens van maar liefst 800 zwemlocaties.

Lees meer

Kleding passen met een virtueel lichaam?

22-09-2016 Online shoppen kan handig en gemakkelijk zijn, maar er is een groot nadeel: je kunt de kleding niet even passen. Daar komt nu een oplossing voor.

Lees meer

Grote stap voorwaarts voor de cacaosector nieuwe wereldwijde normen in de pijplijn

22-09-2016 In de afgelopen jaren is de vraag naar cacao en chocolade gestegen, net als de noodzaak om de uitdagingen waar cacaoboeren voor staan aan te pakken, zodat hun levensonderhoud en dat van hun families verbeterd kan worden. Er is een nieuwe serie normen in ontwikkeling die gericht is op het ondersteunen van boeren om cacao duurzamer te produceren. Deze serie normen heeft net een cruciale fase bereikt in haar ontwikkeling.

Lees meer

NEN vraagt stemadvies van Nederlandse experts voor kinderartikelen

18-08-2016 Het Franse instituut voor normalisatie heeft bij ISO een voorstel ingediend voor de oprichting van een projectcommissie voor vervoer van kinderen op wielen (0-3 jaar): ISO/PC 'Wheeled child conveyance'. Deze ISO commissie zal normen of technische specificaties ontwikkelen voor test methodes en veiligheidseisen voor kinderwagens. NEN roept belanghebbenden op hun commentaar op dit voorstel bij NEN in te dienen.

Lees meer

NEN-voorstel Chain of Custody aangenomen door ISO

11-08-2016 Het Nederlands initiatief voor de oprichting van een ISO/PC Chain of Custody (CoC) is aangenomen door ISO. Groot nieuws, niet alleen voor initiatiefnemer NEN, maar ook voor alle stakeholders en consumenten. Met het aannemen van het voorstel zijn transparantie en stroomlijning in de keten een stap dichterbij gekomen.

Lees meer

Publieke commentaarronde ISO-norm cacaobonen gestart

11-08-2016 Nederland is nauw betrokken bij de herziening van de internationale norm voor de specificatie van en kwaliteitseisen voor cacaobonen. De toekomstige versie van ISO 2451 voorziet in de behoefte van diverse partijen die betrokken zijn bij de internationale handel in cacao(bonen) om te komen tot eenduidige afspraken over kwaliteitseisen en testmethoden. Tijdens deze publieke commentaarronde kunnen belanghebbenden tot 3 oktober 2016 commentaar indienen.

Lees meer

Norm voor helmen voor snelle elektrische fietsen gepubliceerd

08-08-2016 Om gebruikers van snelle elektrische fietsen (S-EPAC) te voorzien van een geschikte helm, heeft een internationale projectgroep de eisen aan een dergelijke helm in NTA 8776 vastgelegd. Deze NTA is nu beschikbaar bij NEN.

Lees meer

Turntoestellen Olympische Spelen in Nederland geproduceerd – Praat mee over veiligheid en kwaliteit

05-08-2016 Vandaag, vrijdag 5 augustus, beginnen de Olympische Spelen officieel. Voor het eerst is het de Nederlandse turnmannen gelukt om zich als team te kwalificeren voor de Spelen. Epke Zonderland, Jeffrey Wammes, Frank Rijken, Michel Bletterman, Bart Deurloo en Casimir Schmidt hebben zich op het testevenement in Rio weten te plaatsen. De beste acht landen van de WK turnen van vorig jaar waren al verzekerd van deelname.

Lees meer

NEN-EN-ISO 16140 voor alternatieve methoden herzien

05-08-2016 Microbiologen, laboranten en voedselveiligheidsfunctionarissen opgelet! Er liggen in uw vakgebied nieuwe normen klaar. Deel 1 en deel 2 van de NEN-EN-ISO 16140, waarmee alternatieve methoden worden gevalideerd, zijn sinds kort gepubliceerd. In deze delen worden de woordenlijst en het protocol voor validatie behandeld.

Lees meer

NEN onderzoekt behoefte aan Europese normen voor hulp- en geleidehonden

02-08-2016 Op Europees niveau is een voorstel gedaan om een CEN Technical Committee (CEN/TC) te starten op het gebied van hulp- en geleidehonden. Binnen deze TC zal door deelnemende landen gewerkt worden aan Europese normen op het gebied van hulp- en geleidehonden. NEN, het Nederlands Normalisatie-instituut, organiseert (bij voldoende belangstelling) op 9 september van 13:00-15:30 uur een informatiebijeenkomst om te inventariseren of er in Nederland interesse is om Europese normen te ontwikkelen op dit gebied en of een Nederlandse schaduwcommissie kan worden opgezet.

Lees meer

Veilig de zomer in: welke normen horen hierbij?

13-07-2016 De zomervakantie is officieel begonnen voor schoolgaande kinderen. Dit betekent dat Nederlanders weer massaal op vakantie gaan. De een houdt ervan om in het zonnetje zitten, de ander trekt er liever op uit en gaat op zoek naar actie. Normen zijn er ook om tijdens vele (buiten)activiteiten onze veiligheid te waarborgen. Vandaag zoomen we in op de normen waar iedereen mee te maken krijgt tijdens vakantie.

Lees meer

Normontwerpen gepubliceerd voor zuivelmicrobiologie

08-07-2016 NEN heeft vier normontwerpen voor nationale normen over zuivelmicrobiologie ter commentaar gepubliceerd. Hiermee worden de oorspronkelijke normen uit 2002-2005 herzien en aangepast aan de huidige omstandigheden in laboratoria. Belanghebbenden kunnen tot 15 september 2016 commentaar indienen.

Lees meer

Nieuwe norm aanstekers en kindveiligheid

24-06-2016 Fabrikanten van aanstekers opgelet. Nieuw gepubliceerd: NEN-EN 13869:2016 'Aanstekers - Kindveiligheid van aanstekers - Veiligheidseisen en beproevingsmethoden'. Deze norm gaat over het borgen van kindveiligheidsaspecten met betrekking tot aanstekers. Het doel is het beschermen van kinderen tegen zo veel mogelijk gevaren van het bedienen van de mechanismes van een aansteker.

Lees meer

Nieuwe Tabaks- en rookwarenwet: "Kennis in normcommissie beter benutten"

24-06-2016 Het zal u niet ontgaan zijn. De nieuwe Tabaks productentrichtlijn (TPD2) is ingevoerd, en vervangt daarmee het in Nederland geldige tijdelijke Warenwetbesluit e-sigaret van 24 november 2014. De wet moet de consument beschermen tegen de gevaren van tabak, tabaksproducten en e-sigaretten. Er zal echter nog veel werk verzet moeten worden, aldus Roel Fresow.

Lees meer

Zorgeloos plonzen met norm voor privézwembad

24-06-2016 Evenredig aan het stijgende kwik neemt de behoefte aan verkoeling toe. Een lekkere plons in je eigen zwembad is dan natuurlijk het ultieme genot. Voor publieke zwembaden golden al langer de nodige normen, maar nu is er ook een norm voor privézwembaden die de consument beter beschermt. NEN consultant Agrofood & Consument Gillian Herpers licht één en ander toe.

Lees meer

"Duiken gebeurt vaak onveilig"

21-06-2016 Professioneel duiken gebeurt vaak onveilig. Niet alleen zijn de voorbereiding en instructies onvoldoende, ook het daadwerkelijk duiken gebeurt vaak met risico's. Dit beweert de Inspectie SZW op basis van eigen onderzoek. Bij een inspectie van 73 duikbedrijven zijn bij 48 bedrijven overtredingen geconstateerd.

Lees meer

Informatiebijeenkomst Europese normontwikkeling op het gebied van fitnesscentra

17-06-2016 Op Europees niveau wordt sinds kort een serie normen ontwikkeld op het gebied van fitnesscentra. Vanuit Nederland wordt momenteel geen invloed uitgeoefend op dit proces en op de inhoud van de normen, terwijl er wel degelijk Nederlandse belanghebbenden zijn. NEN organiseert op dinsdagochtend 5 juli van 9.30 - 12.00 uur een informatiebijeenkomst om te inventariseren in hoeverre er in Nederland interesse is in het oprichten van een schaduwcommissie voor de Europese (CEN) werkgroep.

Lees meer

Herziening norm roetvorming bij kaarsen

07-06-2016 De Europese norm NEN-EN 15426 voor de vaststelling van roetvorming bij kaarsen wordt aangepast. Nederlandse stakeholders worden uitgenodigd om op 30 juni bij NEN mee te denken over deze aanpassing.

Lees meer

Herziening normen voor schommels en glijbanen

17-05-2016 Producenten, toezichthouders, inspecteurs en ontwerpers van speeltoestellen opgelet! Er liggen in uw vakgebied herziene normdelen op stemming te wachten.

Lees meer

Jan-Pieter Vos ontvangt NEN-oorkonde voor jarenlange inzet normalisatie kinderartikelen

25-04-2016 Op vrijdag 22 april heeft Piet-Hein Daverveldt, algemeen directeur van NEN, namens het NEN-bestuur een oorkonde uitgereikt aan Dhr. Jan-Pieter Vos voor zijn jarenlange inzet in de nationale en internationale normalisatie van kinderartikelen. Normalisatie van kinderartikelen stond ruim 25 jaar onder het voorzitterschap van Dhr. Vos op de agenda van NEN.

Lees meer

Veiligheid duikuitrusting met twee nieuwe Europese normen

08-04-2016 De Europese normcommissie CEN/TC 136 'Sports, playground and other recreational facilities and equipment' heeft twee normen voor duikuitrusting gepubliceerd. De eerste betreft een nieuwe norm voor duikbrillen (NEN-EN 16805:2015). De tweede is een herziening van de norm voor snorkels (NEN-EN 1972:2015). Met deze normen kunnen duikbrillen en snorkels op kwaliteit en veiligheid getest worden.

Lees meer

Informatiebijeenkomst Europese normcommissie voor veren en dons

31-03-2016 Eind mei vindt in Treviso, Italië de volgende vergadering plaats van de nieuw opgerichte Europese normcommissie CEN/TC 443 ‘Feather and Down’. Deze normcommissie is opgericht om de bestaande Europese normen voor veren en dons te herzien. Op dinsdagmiddag 12 april organiseert NEN voor belanghebbenden een informatiemiddag over deze herziening.

Lees meer

Europese experts werken aan de veiligheid van speelgoed bij NEN

02-03-2016 Begin april vergadert de Europese Technische commissie voor Veiligheid van Speelgoed, CEN/TC 52, bij NEN. De normen voor speelgoed (EN 71-serie) spelen een belangrijke rol in het Europese systeem van veiligheid van speelgoed.

Lees meer

Norm voor ritssluiting voor meer veiligheid

01-03-2016 Iedere ouder heeft het wel eens meegemaakt: je trekt de ritssluiting van de jas van je kind omhoog en ineens: krak. Kapot. Er is nu een norm voor ritssluitingen in textiel en kleding. In de norm (NEN-EN 16732:2015 Ritssluitingen – Specificatie) staan testmethoden om de prestatie van de ritssluiting te bepalen. Voor kinderartikelen zijn extra aspecten opgenomen.

Lees meer

Europese experts kinderartikelen komen naar Nederland

28-02-2016 De jaarlijkse vergadering van de Europese commissie voor kinderartikelen, CEN/TC 252 'Child use and care articles', vindt dit jaar plaats in Delft. Van 19 tot 22 april komen de Europese experts bijeen om afspraken te maken over normen die de veiligheid bevorderen van kinderartikelen, zoals kinderstoelen, fopspenen, fietszitjes voor kinderen en kinderwagens.

Lees meer

Yvonne Lievens: "Toezicht en handhaving moeten beter"

26-02-2016 Het televisieprogramma Radar toonde enkele maanden geleden testbeelden van hoge kinderstoelen. Er bleken enkele merken te zijn die niet aan de veiligheidseisen voldoen, met mogelijke ongelukken en verwondingen als gevolg. En die werden door de NVWA met naam en toenaam genoemd, wat een trendbreuk betekent. Dit nieuwe beleid, en de komst van een nieuwe, geharmoniseerde norm, moeten voor meer veiligheid gaan zorgen bij de consument.

Lees meer

100e zelfverklaring ISO 26000 online

24-02-2016 Het NEN Publicatieplatform ISO 26000 viert feest! De 100e zelfverklaring is online geplaatst. Leden van Kartoflex, fabrikanten van kartonnages en flexibele verpakkingen, hebben gezamenlijk het implementatietraject van ISO 26000 doorlopen. Met het plaatsen van hun zelfverklaringen op het NEN Publicatieplatform ISO 26000 komt de teller op 100.

Lees meer

Informatiebijeenkomst Europese normontwikkeling op het gebied van turn- en sportveldtoestellen

12-02-2016 Op Europees niveau worden er binnen een werkgroep bij CEN diverse normen ontwikkeld op het gebied van turn- en sportveldtoestellen. Vanuit Nederland wordt momenteel geen invloed uitgeoefend op dit proces en op de inhoud van de normen, terwijl er wel degelijk Nederlandse belanghebbenden zijn. NEN organiseert op dinsdagmiddag 23 februari van 13.30 uur tot 16.00 uur een informatiebijeenkomst om te inventariseren in hoeverre er in Nederland interesse is in het oprichten van een schaduwcommissie voor de CEN-werkgroep.

Lees meer

Publicatie herziene norm voor gebruikershandleidingen

01-02-2016 NEN heeft de nieuwe NEN 5509:2016 ‘Gebruikershandleidingen’ gepubliceerd en vervangt hiermee NEN 5509 uit 1998. De norm biedt een handvat voor het opstellen van een gebruikershandleiding voor een product. De gebruikershandleiding is in veruit de meeste Europese productwetgeving onderdeel van de essentiële veiligheids- en gezondheidseisen. Daarnaast speelt de presentatie van een product, waaronder de gebruikershandleiding, een essentiële rol bij de vraag of het product de veiligheid biedt die een gebruiker ervan mag verwachten (productaansprakelijkheid).

Lees meer

Normen voor geurkaarsen gepubliceerd

01-02-2016 Bij het branden van een geurkaars wordt de geur met de warme lucht van de vlam door de ruimte verspreid. Sommige natuurlijke of synthetische stoffen die hierbij vrijkomen, kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Binnen CEN is een drietal normen opgesteld voor luchtverfrissers die een vorm van verbranding nodig hebben.

Lees meer

NPR 9200 'Metalen ophangconstructies en bevestigingsmiddelen in zwembaden' gepubliceerd

16-12-2015 Al geruime tijd is er gewerkt aan de ontwikkeling een Nederlandse Praktijk Richtlijn (NPR) voor metalen ophangconstructies en bevestigingsmiddelen in zwembaden. Eindelijk is er een document waar zowel de leveranciers, inspecteurs als (eind)gebruikers zich in hebben kunnen vinden: NPR 9200 ‘Metalen ophangcontructies en bevestigingsmiddelen in zwembaden’. Deze NPR wordt eind 2016 geëvalueerd. Belanghebbende partijen die dan willen meepraten, kunnen zich melden bij NEN en hun gegevens mailen naar mb@nen.nl.

Lees meer

Ontwikkeling Nederlandse Technische Afspraak (NTA) voor helmen voor snelle elektrische fietsen

14-12-2015 Op initiatief van de RAI-vereniging en NEN, start NEN met de ontwikkeling van een NTA voor helmen voor snelle elektrische fietsen (S-EPAC). Alle relevante stakeholders kunnen zich tot 25 januari 2016 aanmelden om mee te werken aan dit project.

Lees meer

Informatiebijeenkomst ontwikkeling ISO-norm internationaal vrijwilligerswerk

11-12-2015 NEN organiseert woensdag 13 januari een de informatiebijeenkomst over de ontwikkeling van een ISO-norm over internationaal vrijwilligerswerk. Het doel van deze norm is het opstellen van voorwaarden voor internationaal vrijwilligerswerk. Dit initiatief moet misstanden uit de wereld helpen en zo deze sector verbeteren.

Lees meer

ISO voorstel voor Halalproducten en -diensten

09-12-2015 Halal, ofwel rein en toegestaan, is een islamitische term waarmee wordt aangegeven wat voor moslims geoorloofd is. Het gaat hierbij zowel om handelingen als om producten. Onder meer voor voedsel gelden speciale richtlijnen waar een moslim zich aan moet houden. Daarnaast kan een groot aantal producten (bijvoorbeeld levensmiddelen, cosmetica) en diensten (bijvoorbeeld toerisme, financiële diensten) als Halal worden aangeduid. Houdt uw organisatie zich bezig met Halalproducten of -diensten? Dan kan het voor u belangrijk zijn de internationale ontwikkelingen op het gebied van normalisatie van ISO te volgen.

Lees meer

Niet alle vingerverf even veilig!

23-11-2015 Veel vingerverf die in Nederland verkocht wordt, voldoet niet aan de veiligheidsvoorschriften, zo berichtte onlangs de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA heeft 29 verschillende soorten vingerverf onderzocht. Bij bijna de helft was er iets mis. Waarom? Er is immers wel een Europese norm voor vingerverf.

Lees meer

Norm testen chemisch speelgoed aangescherpt!

23-11-2015 Sinterklaas is weer in het land. Natuurlijk heeft de Goedheiligman veiligheid van het speelgoed hoog in het vaandel. Hij kan daarbij vertrouwen op NEN, dat zijn kennis op het gebied van veilig speelgoed blijft uitbreiden. Zo weet hij dat onlangs de herziening is afgerond van de norm NEN-EN 71-5:2015 voor het testen van chemisch speelgoed (sets).

Lees meer

'Spaakbescherming moet nog beter', aldus TaskForce Kinderveiligheid

23-11-2015 Jaarlijks komen er 2300 kinderen op de eerste hulp omdat zij met hun voeten tussen de spaken zijn gekomen. Eén op de drie van die kinderen breekt daarbij een bot. Dat blijkt uit cijfers van Task Force Kinderveiligheid, die pleit voor een betere spaakbescherming.

Lees meer

Normcommissie elektronische sigaretten van start

23-11-2015 De Normcommissie Elektronische Sigaretten en E-liquids is van start gegaan. De eerste vergadering werd op 14 september gehouden. De commissie werkt actief mee aan de ontwikkeling van Europese normen voor elektronische sigaretten en e-liquids, die aan de randvoorwaarden van de Tobacco Product Directive en de General Product Safety Directive voldoen.

Lees meer

Yvonne Lievens is de nieuwe voorzitter normcommissie Kinderartikelen

23-11-2015 Normalisatie van kinderartikelen staat dit jaar 25 jaar in het takenpakket van NEN en is in die jaren enorm gegroeid. Jan Pieter Vos is vanaf het begin de drijvende kracht achter de normcommissie Kinderartikelen geweest als de zeer betrokken voorzitter. In april nam hij afscheid en werd hij opgevolgd door Yvonne Lievens.

Lees meer

ISO normen analyse zuigelingenvoeding bijna klaar

30-10-2015 ISO werkt samen met het Amerikaanse AOAC aan een serie nieuwe internationale normen voor de analyse van zuigelingenvoeding en speciale voeding voor volwassenen. De normen bepalen de gehaltes van bijna 30 belangrijke ingrediënten in dit type voeding. Essentieel voor een goede samenstelling van zuigelingenvoeding en dus voor de gezondheid van de kleine consument.

Lees meer

Normcommissie ISO norm voor ketenbeheer en traceerbaarheid in oprichting

30-10-2015 De eerste stappen worden gezet voor een nieuwe normcommissie voor ketenbeheer en traceerbaarheid. Sinds de workshop van afgelopen juni in Delft bij NEN, hebben diverse belanghebbenden uit verschillende stakeholdergroepen hun medewerking aan het project toegezegd.

Lees meer

Denk mee over nieuwe Europese norm voor veilig tatoeëren en permanente make-up

30-10-2015 Begin dit jaar is de normcommissie ‘Veilig Tatoeëren en Permanente Make-Up (PMU)’ van start gegaan. De normcommissie werkt aan een Europese norm voor hygiënisch tatoeëren om veiligheid en internationaal werken in Europa te verbeteren. De commissie is nog opzoek naar specialisten en opleiders op het gebied van permanente make-up en leveranciers van tatoeagematerialen die willen meedenken over de inhoud van de norm.

Lees meer

Wereld Normalisatiedag!

13-10-2015 Op 14 oktober is het Wereld Normalisatiedag. Het thema dit jaar is: ‘Standards, the world's common language'. Normen zijn sterke hulpmiddelen voor 'positive change' in de huidige complexe wereld. Ze zorgen ervoor dat we internationaal dezelfde taal spreken, of het nu gaat om producten, diensten of processen.

Lees meer

Met regenkleding droog van A naar B dankzij normen

30-09-2015 Als je regelmatig ter voet of op de fiets een flinke regenbui moet trotseren, ben je waarschijnlijk erg blij dat de paraplu en het regenpak is uitgevonden. Het is soms wat gedoe, en ook niet altijd even flatteus, maar je komt daarmee tenminste niet doorweekt aan op je bestemming.

Lees meer

Nieuwe voorzitter normcommissie ‘Kinderartikelen’ gezocht

15-09-2015 Normalisatie van kinderartikelen staat dit jaar 25 jaar in het takenpakket van NEN en is in die jaren enorm gegroeid. Jan Pieter Vos is vanaf het begin de drijvende kracht achter de normcommissie ‘Kinderartikelen’ geweest als zeer betrokken voorzitter. Na 25 jaar voorzitterschap is de commissie nu op zoek naar een nieuwe voorzitter. Geïnteresseerde partijen die zich hiervoor kandidaat willen stellen, kunnen zich tot 30 oktober melden bij NEN.

Lees meer

Normcommissie voor e-sigaretten in oprichting

03-08-2015 Er komt een nationale normcommissie over elektronische sigaretten en E-liquids. De beleidscommissie ‘Consumentenzaken’ heeft in haar plenaire vergadering van 3 juli 2015 het voorstel tot oprichting van deze commissie unaniem aangenomen.

Lees meer

Workshop 'ketenbeheer en traceerbaarheid' een succes

03-08-2015 Tijdens een workshop bij NEN werd onlangs het voorstel besproken voor een generieke ISO-norm voor ketenbeheer en traceerbaarheid. De workshop was bedoeld om te peilen of er voldoende interesse bestaat om de inbreng over dit onderwerp vanuit ons land richting ISO verder voor te bereiden.

Lees meer

Nieuwe Europese analysemethode voor fumonisine in babyvoeding gepubliceerd

30-07-2015 NEN heeft onlangs een nieuwe Europese norm gepubliceerd voor de bepaling van fumonisinen B1 en B2 in babyvoeding op basis van maïs: NEN-EN 16187:2015. Deze norm voor fumonisine in babyvoeding is de laatste in een reeks normen die in het kader van voedselveiligheid zijn ontwikkeld in opdracht van de Europese Commissie.

Lees meer

De geur van de zomer: veilig barbecueën

17-07-2015 Het is onlosmakelijk met de zomer verbonden, barbecueën. In de tuin, in het park of op een feestje, de geur van de zomer vind je overal. In deze relaxte sfeer wil je je niet druk hoeven maken om eventuele risico’s die aan het gebruik verbonden zijn. Daarom zijn er normen zijn waaraan deze producten moeten voldoen.

Lees meer

Profrenner of amateur? Draag een helm die voldoet aan de norm

10-07-2015 De zevende etappe van de Tour de France is vandaag van start gegaan. Al voor de start vond er een valpartij plaats; niet de enige van de afgelopen dagen. Geletruidrager Tony Martin is in de zesde etappe afgestapt omdat hij bij een valpartij in de slotfase zijn sleutelbeen brak. Niet voor niets zijn wielrenners die deelnemen aan wedstrijden verplicht een helm te dragen. Maar ook tijdens trainingen of recreatieve ritten is het zeer aan te raden. Let bij de aanschaf erop dat de helm voldoet aan de norm NEN-EN 1078.

Lees meer

Een schoon en duurzaam mooi strand met NEN-ISO 13009

30-06-2015 Met het stijgende kwik en de naderende vakantieperiode trekken Nederlanders massaal richting de kust: naar het strand! Een nieuwe richtlijn helpt strandexploitanten bij het beheer van hun prachtige stukje natuur.

Lees meer

Risicobeoordeling kleurstoffen en vlamvertragers in textiel kan beter

25-06-2015 Consumenten komen dagelijks in contact met textiel. Sommige mensen vrezen dat textiel stoffen bevat die een gevaar vormen voor hun gezondheid, waardoor bijvoorbeeld huidallergie ontstaat. Het RIVM heeft in opdracht van de NVWA een methode ontwikkeld die stoffen in textiel een rangorde geeft. Zo wordt duidelijk van welke stoffen het belangrijk is een risicobeoordeling uit te voeren. De meeste stoffen met zo’n hoge prioriteit zijn kleurstoffen en vlamvertragers.

Lees meer

Eerder door u bekeken

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop

Vandaag meest bekeken bij Consumentenzaken

NEN Shop