Betere kinderzitjes zorgen voor minder verkeersdoden

08-10-2019 De verkeersveiligheid voor kinderen is de afgelopen decennia sterk verbeterd. Wel lijkt de afname in het aantal doden de laatste jaren te stagneren, zo meldde onlangs het ANP op basis van cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

In 2018 vielen er 19 verkeersdoden in de leeftijdscategorie 0 tot 14 jaar. Ter vergelijking: in de periode 1996-2000 waren dit er gemiddeld 65 per jaar.

De publicatie van de cijfers viel samen met het begin van het nieuwe schooljaar, waarbij Veilig Verkeer Nederland (VVN) weer vraagt om aandacht voor fietsende scholieren in het verkeer. Het einde van de schoolvakanties betekent behoorlijk meer drukte op de weg. Ook gaan er in deze periode veel kinderen voor het eerst naar de middelbare school, die dus vaak een langere en nieuwe route moeten nemen.

Norm kinderzitjes

De betere veiligheid komt vooral door de toename van 30 kilometer per uur-zones, de verbeterde veiligheid van auto’s voor inzittenden en meer gebruik van verbeterde kinderzitjes en -stoeltjes.

NEN heeft ook normen voor kinderzitjes. De norm NEN-ISO 13216-3:2018 beschrijft welke afmetingen een kinderzitje mag hebben om er zeker van te zijn dat het in een auto past.

Bron: ANP

Meer over de norm NEN-ISO 13216-3:2018? Lees ook: Zitten de kinderzitjes goed vast?

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop