Bijeenkomst Something about European Sizing

10-08-2018 Modint en Creamoda hebben samen met NBN, NEN en Alvanon een bijeenkomst gehouden om de markt kennis te laten maken met de nieuwste kledingmatenstandaard. De bijeenkomst vond plaats op 12 juni bij Modint (Nederland) en op 14 juni 2018 bij Creamoda (België).

Tijdens de bijeenkomst hebben de deelnemers kennisgemaakt met de Europese standaard EN 13402 met betrekking tot maataanduiding voor kleding. Modint had de ruimte aangekleed met paspoppen in diverse afmetingen. Hieke Reijnhoudt van NEN gaf een toelichting op het proces van normalisatie en de lange weg die is afgelegd om tot een Europese standaard te komen. Nienke Steen van Modint ging daarna de diepte in: hoe zit het systeem in elkaar en wat communiceer je naar de klant?

De normenreeks EN 13402 specificeert een flexibele methode voor maataanduiding voor kleding op basis van lichaamsafmetingen in centimeters. In de norm wordt aangegeven hoe de maat op het label van het kledingstuk kan worden afgebeeld met een pictogram, zodat in één oogopslag duidelijk is voor welke lichaamsafmeting het kledingstuk is bedoeld.

In een interactieve sessie zijn de deelnemers samen aan de slag gegaan met een aantal vragen over de verwachtingen rond het nieuwe systeem. De verwachting is dat het retailers en inkopers helpt om het aantal retourzendingen te verlagen en dus zorgt voor een besparing van geld, tijd en CO2.

Nienke Steen en Eva Mulder (Modint) zijn op stap geweest met de camera en hebben winkelend publiek gevraagd wat zij vinden van het nieuwe systeem. Het bepalen van de juiste maat is soms erg lastig voor consumenten. Dit komt doordat verschillende merken een grote verscheidenheid hebben in pasvorm en maataanduiding. Het getoonde filmpje liet zien dat veel klanten een pictogram met lichaamsafmetingen duidelijker vinden dan een tabel. Vervolgens werd door Jo Van Landeghem van Creamoda de link gelegd met de internationale standaard ISO 8559 en de norm voor werkkleding. Tot slot legde Katinka van Beveren, Alvanon, de connectie tussen maatvoering en pasvorm. De middag werd afgesloten met een Q&A en een netwerkborrel.

Een van de conclusies is dat de norm zeker een andere manier van denken vraagt in de kledingbranche. De verwachting is dat implementatie van het systeem zal resulteren in conformiteit binnen de industrie en in een duidelijke communicatie naar consumenten, zowel in de winkel als vooral bij online verkoop.

Meer lezen?

Wilt u meer weten over de maatvoering in kleding? Lees dan ook het artikel 'De maat is vol' in NENMagazine.


Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor informatie over dit ondwerwerp kunt u contact opnemen met Hieke Reijnhoudt, consultant AgroFood & Consument.

afc@nen.nl

015 2 690 224

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop