Chroom in de sloffen van Scapino; hoe wordt dat getest?

04-10-2013 De schoenenketen Scapino heeft een partij Spaanse sloffen van de markt gehaald omdat er te veel van de giftige stof chroom (VI) in blijkt te zitten. Dit werd in het nieuws gemeld. Zeswaardig chroom kan allergische reacties op de huid veroorzaken. Het hoge chroomgehalte werd onthuld door het televisieprogramma de Keuringsdienst van Waarde.

Het gaat om ongeveer 4000 paar sloffen die eerder dit jaar in winkels werden verkocht. In Duitsland is een test afgenomen waaruit nu blijkt dat er te veel chroom in de sloffen zit. De stof is mogelijk bij het looiproces in het leer terechtgekomen.

Omdat het vrijwel onmogelijk is de sloffen te herkennen, stelt Scapino ruimhartig te werk te gaan als ongeruste consumenten hun schoeisel willen ruilen. "Als ze zich er niet lekker bij voelen, kunnen ze de sloffen zonder meer omruilen voor nieuwe", aldus een woordvoerder van Scapino.

Chemische beproeving

Hoe kan dit gemeten worden? Er is een internationale norm ontwikkeld voor de bepaling van het gehalte aan zeswaardig chroom in leer. Hierbij wordt onder gecontroleerde omstandigheden gekeken hoeveel Chroom (VI) vrijkomt uit het leer. NEN-EN-ISO 17075 ‘Leer - Chemische beproevingen’ beschrijft deze meetmethode. De norm is toepasbaar op alle typen leer voor de bepaling van het chroomgehalte vanaf 3mg/kg.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces: Hieke Reijnhoudt, consultant AgroFood & Consument.

(015) 2 690 178

consumentenzaken@nen.nl

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop