Consumentenwaakhonden pakken gevaarlijke producten vaker aan

07-04-2017 Bij het Europese waarschuwingssysteem voor gevaarlijke producten zijn vorig jaar 2.044 meldingen binnengekomen. Dat is iets minder dan in 2015, maar er werd veel vaker iets mee gedaan, zo blijkt uit een recent rapport van de Europese Commissie.

Consumentenwaakhonden van de 31 aangesloten landen legden 3.824 maatregelen op. Een land kan per melding meerdere maatregelen treffen, zoals het terugroepen van een product en het opleggen van een verkoop- of importverbod. Nederland deed 65 keer een melding, wat leidde tot 277 maatregelen.

Meldingen
In ruim een kwart van het totaalaantal meldingen ging het om gevaarlijk speelgoed, gevolgd door motorvoertuigen, kleding, modeaccessoires en elektrische producten. Ruim driekwart van de meldingen ging over gevaarlijke producten van buiten de EU. China was goed voor ruim de helft, waar dat in 2015 nog 62 procent was. Over gevaarlijke spullen op internet werd 244 keer een melding gedaan. EU-commissaris Vera Jourova (Consumentenzaken) maakte daarom afspraken met internetmarktplaatsen als eBay, Amazon en Alibaba om producten na een melding snel offline te halen.

Bron: Nu.nl

Eerder door u bekeken

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop

Vandaag meest bekeken bij Consumentenzaken

NEN Shop