De normcommissie Veilig Tatoeëren en Permanente Make-Up van start

25-06-2015 Met een vliegende start aan het begin van dit jaar is de normcommissie voor Veilig tatoeëren en Permanente Make-Up (PMU) succesvol van start gegaan. De normcommissie richt zich op de ontwikkeling van een Europese norm voor hygiënisch veilig tatoeëren.

Bij tatoeëren en het aanbrengen van permanente make-up wordt een naald in de huid gebracht. Daardoor bestaat er voor zowel de getatoeëerde als de tatoeëerder kans op besmetting met hepatitus B of op plaatselijke huidinfecties. In Nederland bestaan hiervoor een richtlijnen, maar de branches werken vaak internationaal. Dan is het van belang dat overal op dezelfde manier kan worden gewerkt. Ook kunnen consumenten dan met een gerust hart een tatoeage of PMU laten aanbrengen in alle Europese landen.

De basis van de Europese norm wordt op dit moment gelegd door het samenvoegen van de Nederlandse, Duitse en Britse normen. De Nederlandse normcommissie heeft inmiddels commentaar geleverd op de eerste versie van het Europese startdocument. Door een Europese werkgroep wordt nu verder gewerkt aan dit document. Voorzitter Thijs Veenstra: “ De laatste tien jaar heeft veilig tatoeëren en PMU veel aandacht gekregen in Nederland. We zijn blij dat we nu ook internationaal aansluiting vinden. Aan de ene kant hebben we een invloedrijke positie omdat de Nederlandse richtlijn wordt verwerkt in het Europese startdocument. Aan de andere kant zit er in de rest van Europa veel recente kennis waar wij ook weer van kunnen leren.”

De normcommissie bestaat uit 16 leden van onder meer de tatoeëer- en PMU-branches, overheid en leveranciers van aanhangende producten. Voorzitter Thijs Veenstra is verheugd over de brede samenstelling: ‘De leden brengen zeer veel expertise en ervaring in zodat de Europese norm goed zal aansluiten bij de actuele praktijk in Nederland.”

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces: Thamar Zijlstra, consultant Normontwikkeling, telefoon (015) 2 690 154 of e-mail Thamar.Zijlstra@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces: Thamar Zijlstra, consultant Normontwikkeling.

(015) 2 690 154

Thamar.Zijlstra@nen.nl

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop