De scholen zijn weer begonnen!

30-08-2013 De zomervakantie is weer voorbij. Veel kinderen gaan maandag voor het eerst in lange tijd weer op de fiets naar school. Dat is weer even wennen voor de kinderen én voor de andere weggebruikers. Het is dus voor iedereen zaak extra alert te zijn.

Wat kun je doen als ouder? Kies voor je kind een veilige route. Oefen die route van te voren met je kind. Zorg ervoor dat er een veilige tas is voor eventuele schoolspulletjes of gymkleding. En heel belangrijk: zorg ervoor dat de fiets van je kind in orde is. Werken de remmen goed en doet de verlichting het nog?

ISO-normen voor fietsen

Voor veilige fietsen zijn normen opgesteld. Tot vorig jaar golden vooral Europese normen met richtlijnen voor veiligheid van fietsen en fietsaccessoires. Deze zijn inmiddels vervangen door internationale ISO-normen die richtlijnen geven. De NEN-normcommissie ‘Fietsen’ levert hieraan een actieve bijdrage.

Een aantal belangrijke normen zijn:

  • NEN-EN-ISO 4210-1:2012 ‘Rijwielen - Veiligheidseisen voor fietsen - Deel 1: Termen en definities’
  • NEN-EN-ISO 4210-22012 ‘Rijwielen - Veiligheidseisen voor fietsen - Deel 2: Eisen voor stads- en toerfietsen, jeugdfietsen, berg- en racefietsen’

Daarnaast bestaan er diverse normdelen voor beproevingsmethodes van onder meer het fietsstuur, frame en vork en velgen en banden.

Fietshelm

Om nog veiliger het verkeer in te gaan, zou ieder kind eigenlijk ook een fietshelm moeten dragen. Waaraan een goede helm moet voldoen, staat in NEN-EN 1078 ‘Helmen voor fietsers en voor gebruikers van skateboards en rolschaatsen’.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie over de normen of deelname aan de normcommissie: NEN Consumentenzaken.

(015) 2 690 178

consumentenzaken@nen.nl

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop