Europese werkgroep bakfietsen gaat van start

23-12-2019 Bakfietsen zijn niet meer weg te denken van de Nederlandse wegen. Deze bakfietsen zijn ook in Duitsland, Denemarken, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk in opmars. Binnenkort begint het werk aan een Europese norm, waarin de veiligheidseisen en beproevingsmethoden voor bakfietsen staan beschreven. De eerste vergadering van de werkgroep was op 20 januari 2020.

Een bakfiets die binnen de (voorlopige) scope van de norm valt, is door trappen aangedreven en heeft een maximaal gewicht van fiets + belading + bijrijder van 300 kilogram. Invloed uitoefenen op het Europese normalisatietraject kan via een lidmaatschap van de Nederlandse normcommissie ‘Fietsen’. De eerste vergadering van de Europese werkgroep ‘Cargo Bikes’ was op 20 januari 2020.

Nederlandse inbreng

Op dit moment is er geen norm voor bakfietsen. Dit leidt ertoe dat producenten geen passende norm voorhanden hebben om hen te helpen te voldoen aan de EU General Product Safety Directive. In afwezigheid van een Europese norm wordt er gewerkt aan nationale documenten in Duitsland en Frankrijk. Deze nationale documenten kunnen als basis dienen voor een Europese norm. Bij de toekomstige publicatie van de Europese norm voor bakfietsen is NEN verplicht deze over te nemen als Nederlandse norm. Daarom beschouwt NEN de inbreng van Nederlandse stakeholders als essentieel.

Voor wie

Deelname aan de Nederlandse normcommissie ‘Fietsen’ is interessant voor alle belanghebbende partijen (denk aan producenten, distributeurs en certificerende instellingen) die het Europese normalisatietraject willen beïnvloeden. Alle belanghebbende partijen zijn uitgenodigd om lid te worden van de Nederlandse normcommissie ‘Fietsen’ en mee te schrijven aan de norm.

Meepraten over de inhoud van normen

Wilt u als belanghebbende partij meepraten over de ontwikkeling van normen op dit gebied? De normcommissie ‘Fietsen’ houdt zich bezig met het verhogen van de veiligheid en beproevingsmethoden van fietsen en fietsaccessoires. Stuur voor deelname aan of meer informatie over deze commissie een mail naar afc@nen.nl.

Meer informatie

Normen zijn overal te vinden. Dat geldt zeker ook bij fietsen. Dit filmpje vertelt er meer over.

Voor informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Joost Witsenburg, consultant, telefoon 015 2 690 351 of e-mail afc@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Consumentenzaken
Voor inhoudelijke vragen over Consumentenzakennormen en deelname aan normcommissies.

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop