Experts gezocht voor normcommissie Kitesurfen

22-09-2016 Weet u alles van kites, bars, trapezes, boards en lijnen? Dan kunt u bijdragen aan de ontwikkeling van internationale normen voor veilig kitesurfen.

Kitesurfen wordt in rap tempo populair. Steeds meer mensen gebruiken vliegers, boards en andere materialen. Net als de sport, ontwikkelen deze materialen zich in een snel tempo. Zo worden er bijvoorbeeld veiligheden ingebouwd om ongelukken te voorkomen. Om te waarborgen dat deze toepassingen ook echt veilig zijn, worden internationale normen (ISO) ontwikkeld.

Veilig kitesurfen
Op dit moment zijn er verscheidene producten te koop zonder veiligheidssystemen waarmee de gebruiker zich in geval van nood veilig los kan koppelen van de kite. Een veiligheidssysteem is essentieel voor veilig kitesurfen, omdat zich onverwachte situaties voor kunnen doen op het water. Als een gebruiker de controle over de kite verliest, geeft het veiligheidssysteem de gebruiker de mogelijkheid zich volledig los te koppelen van de kite.

Norm voor kitesurfen
De voorgestelde internationale norm betreft richtlijnen voor de veiligheidseisen en testmethodes voor ontkoppeling van de zogenoemde bar. Het ontkoppelingssysteem (safety release system) vermindert de trekkracht in de kite en ontkoppelt de gebruiker. Deze internationale norm is alleen bedoeld voor de ontkoppeling die actief door de gebruiker ingezet kan worden voor zijn of haar veiligheid.

Behalve aan veiligheid kan een internationale norm ook bijdragen aan innovatieve producten. Toekomstige technologie├źn binnen de sport kunnen sneller ontwikkeld worden.
Daarnaast kan een internationale norm bijdragen aan de naamsbekendheid van kitesurfen, waardoor nog meer mensen zullen starten met sporten.

Lid worden?
De Nederlandse inbreng in deze internationale norm zal bepaald worden door een normcommissie voor kitesurfen. Als actief lid van deze commissie kunnen belanghebbenden invloed uitoefenen, mee beslissen en zo een bijdrage leveren aan de veiligheid van kitesurfen.

Aanmelden en meer informatie
Meer informatie over de werkzaamheden van de commissie en lidmaatschap: Gillian Herpers, Consultant NEN Agrofood en Consument, telefoon (015) 2 690 444 of e-mail gillian.herpers@nen.nl.

--------------

Foto met dank aan: Ververidis Vasilis / Shutterstock.comEerder door u bekeken

Informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces:
Gillian Herpers

(015) 2 690 351

afc@nen.nl

Top normen Consumentenzaken

NEN Shop

Vandaag meest bekeken bij Consumentenzaken

NEN Shop